Állománygyűlésen értékelte az elmúlt évet az Atomerőmű Tűzoltóság

Állománygyűlés az Atomerőmű Tűzoltóságnál. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Állománygyűlés az Atomerőmű Tűzoltóságnál. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A klasszikus tűzoltási, műszaki-mentési, kárelhárítási feladatok mellett az üzemi mentőszolgálat működtetése is az Atomerőmű Tűzoltóság portfóliójához tartozik. Ezen felül alpintechnikai módszerekkel mentenek, ha kell magasból, ha kell mélyből, de ők sietnek azok segítségére is, akik az erőmű területén lévő több mint harminc lift valamelyikében rekednek. Vannak balesetből adódó, illetve azok megelőzése érdekében végzett feladataik, illetve a célzott biztonsági felülvizsgálat nyomán foganatosított intézkedésekből származó feladatok egy része is hozzájuk került. Mindez az Atomerőmű Tűzoltóság évértékelő állománygyűlésén hangzott el. Az is kiderült, hogy az Atomix Kft. keretében működő tűzoltóság, illetve mentőszolgálat tavaly teljesítette a kitűzött célokat.

Pesztericz Rajmund tűzoltóparancsnok azt mondta, hogy a tavalyi a változások éve volt, és erre számítanak 2019-ben is. Mérföldkő a szervezet életében az is, hogy Bőhm Péter alapító parancsnokot Pesztericz Rajmund váltotta fel tavaly, de a működési környezet is sokban változott. Egyéb kiemelkedő, rendkívüli esemény nem történt, amit a tűzoltóparancsnok annak tulajdonít, hogy az atomerőműben a biztonságtudatosság, a prevenció jól működik. A múlt év során 163 esetben riasztották az állományt, 53 alkalommal tűzhöz, de ezek kivétel nélkül téves riasztások voltak. Tavaly is számos szakmai és sportversenyen szerepeltek kiemelkedően, illetve sok időt és energiát áldoztak az oktatásra, továbbképzésre, ami szakma és egyben erőműspecifikus – húzta alá a parancsnok. Az ehhez szükséges képzési anyagot az elmúlt évek során folyamatosan fejlesztették, bővítették. – Mi magunk is keressük az új utakat, hogy szinten tartsuk speciális tudásunkat. Ebben külső oktatók, illetve saját mentoraink vannak a segítségünkre – összegzett. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a régen jellemző klasszikus formát felváltva mostanra az e-learning rendszer vált általánossá. A személyi állományról Pesztericz Rajmund azt mondta, nincs hiány, de figyelmet kell szentelni a nyugállományba vonulók utánpótlásának kinevelésére. Tavaly négy új tűzoltó csatlakozott az állományhoz.

A mentőszolgálat munkáját dr. Szvitán Gábor értékelte, kiemelve, hogy néhány fontos műszer és berendezés mellett a szolgálati idejének végét elérő esetkocsi helyett újat kaptak, mégpedig olyan felszereléssel, amit a feladatellátás alapján ők határoztak meg. A mentőorvos azt mondta, az üzemi balesetek mellett nagyobb arányt képviseltek az egészségromlás vagy rosszullét miatti beavatkozásaik. Ellátásra 108 esetben volt szükség, ezen felül a tűzoltókkal közös gyakorlatokon tartották szinten és fejlesztették felkészültségüket.

2019-ben a már meglévő tevékenységek magas színvonalú ellátása mellett portfóliója újabb feladata, az árvízvédelem ellátására is felkészül az Atomerőmű Tűzoltóság, hangzott el az állománygyűlésen, amelyre – mint mindig – a társszervezetek képviselőit is meghívták.

Hagyomány, hogy a kiemelkedő munkát végzett, illetve jubiláló tűzoltókat az évértékelő állománygyűlésen jutalmazzák. Farkas József, Szabó Tamás és Széles Ferenc kiemelkedő munkájáért kapott elismerést, az Atomerőmű Tűzoltóság Év Tűzoltója díját ezúttal Barina Balázs kapta. Fehér Rolandot, Bese Sándort, Juhász Sándort, Kovács Istvánt, Kőbányai Zoltánt, illetve Ambach Edét 20, 25, 30 éves jubileum alkalmából köszöntötték.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök