Jelentős lépéseket tesz Paks II. a szakemberképzés terén

Több hazai egyetem részvételével tervezi elindítani 2019 szeptemberében a Paks II. Zrt. a Paks II. Akadémiát. Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója és Mittler István kommunikációs igazgató a TelePaks Médiacentrum közéleti műsorában számolt be arról, hogy a Paks II. projekthez kapcsolódó szakemberképzést szolgáló Paks II. Akadémia előkészületei a finisbe értek. Lenkei István elmondta, két féléves egyetemi képzés elindításán dolgoznak, amelyre alapfokozatú mérnöki végzettséggel lehet jelentkezni. A képzési program célja alapszintű ismeretek szerzése az atomerőmű technológiai folyamatairól, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól, az atomerőmű biztonságos működéséről.

Lenkei István tájékoztatása szerint a társaság hat egyetemmel együttműködve tervezi útjára indítani a képzést. Az erre vonatkozó együttműködési megállapodásokat az intézményekkel a közeljövőben aláírják. – A Paks II. Akadémia elnevezésű projekt tulajdonképpen továbbképzési vagy képzési rendszer, aminek keretében, aki érdeklődik ez iránt a szakma iránt, olyan előadásokat, olyan kurzusokat tud hallgatni, amelyek bevezetik a nukleáris szakmába. Természetesen az a célunk, hogy ezen keresztül megtaláljuk azokat a fiatalokat, akik szeretnének nálunk dolgozni és részt venni ennek a – hazánk energiaellátása, gyerekeink jövője szempontjából fontos és igen izgalmas – feladatnak a végrehajtásában – vázolta a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Mittler István, a társaság kommunikációs igazgatója tájékoztatott arról, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, valamint a Dunaújvárosi Egyetem ad majd helyet a képzésnek. Az intézmények nem most kapcsolódnak be ebbe a speciális képzési rendszerbe, már a tananyagfejlesztésben is részt vettek – tette hozzá Mittler István.

A hallgatók atomenergetikai alapismereteket, atomerőművi technológiai és üzemeltetési, valamint nukleáris biztonsági ismereteket tanulnak majd a Paks II. Akadémia keretében – derült ki a kommunikációs igazgató szavaiból. – Az alapképzést követően lesz lehetőségük az egyetemi hallgatóknak, főiskolásoknak a Paks II. Akadémiára jelentkezni, ez egy két féléves képzés, amely gyakorlatilag alapismeretet ad az atomerőművekkel, a nukleáris szakmával és nukleáris biztonsággal kapcsolatosan – vázolta Mittler István hangsúlyozva, hogy nagyon számítanak a helyi, régióban élő fiatalokra az új atomerőművi blokkok építése és üzemeltetése során is.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. – mint vezetői elmondták – a jövőben intenzívebben kíván megjelenni azokon a programokon – például nyílt napokon – amelyeket pályaválasztási, pályaorientációs céllal rendeznek.

Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Paks II. Zrt.
Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Paks II. Zrt.