Három negyedig bírták az iramot

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A bajnoki listavezető Szolnoki Olaj KK csapatát fogadta a Gesztenyés úton az ASE NBI/A-s férfi kosárlabdacsapata. A mérkőzés előtt Schmidt Béla, a paksi vezetőedző a következőket mondta: Rengeteg problémánk volt a héten, de a játékosok hozzáállásával nem lesz probléma.

Hazai oldalon nem léphetett pályára Julian Norfleet influenza, Horváth Kristóf hátsérülés miatt, hét közben pedig szerződést bontott a klub a center Bojan Trajkovskival. A vendégeknél Samuel Taiwo nem tudta vállalni a játékot.

Felfokozott hangulatban indult a mérkőzés, Faust hármasa után Kovács Ákos értékesített két büntetőt. A vendégek ebben az időszakban inkább sok szabálytalansággal vétették magukat észre, mintegy négy perc alatt begyűjtöttek ötöt. Egy kimaradt paksi tripla kísérlet után Vojvoda betalált távolról, 9-5-nél időt kért az ASE. Ezután felváltva estek a kosarak, de 14-9 után fokozatosan csökkent a két csapat közt a különbség, Milosevic büntetői után 16-14-et mutatott az eredményjelző, de az utolsó találatot Jevtovic szerezte.

A második negyed elején Benke triplájával átvette a vezetést az Olaj, de Henton rögtön válaszolt rá, és Jevtovic zsákolása után már a vendégek kértek időt. Vojvoda is belőtte magát, Rowsey találata után pedig, egy 9-0-s szolnoki rohamnak köszönhetően öt pontra nőtt a vendégek előnye. Nem roppant meg az ASE, Jevtovic, Henton és Kovács pontjaival visszavette a vezetést. Pályára küldte Kalmár Viktort is Schmidt Béla, a fiatal játékos kemény harcot folytatott a festékben Tóth Ádámmal. Hét nullával ismét meglépett az Olaj, de az utolsó találatot Eilingsfeld révén az ASE szerezte.

A harmadik felvonás elején Faust közelijén kívül mintegy négy percig nem esett találat, nagy harc volt a pályán, sok kikényszerített hibával. Nem engedte ellépni az ASE a vendégeket, Kovács Ákos, Faust és Henton pontjaival a 27. percben feljöttek 44-44-re. Sajnos sok hazai dobás kimaradt, az Olaj pedig ismét meglépett, köszönhetően egy 3+1-es támadásnak, de még így is látótávolságon belül maradtak Kovácsék a harmincadik perc végén.

Az utolsó negyed elején már látszott a fáradtság a paksi játékosokon, míg a vendégeknél nyolcan, addig hazai oldalon hatan játszották – Kalmár Viktor, aki januárban töltötte be a 19. évét, hét perc játéklehetőséget kapott – végig a meccset. A 35. percben már tizenöt pontra nőtt az Olaj előnye, amit már nem tudott behozni az ASE.

Atomerőmű SE – Szolnoki Olaj KK 63-76 ( 18-14, 15-23, 15-18, 15-21). A paksi pontdobók: Faust 15, Kovácxs Ákos 11, Henton 11, Eilingsfeld és Ruják 9-9, Jevtovic 8.

Schmidt Béla: Nem szeretnék a problémáinkkal foglalkozni, azt hiszem kihoztuk a maximumot a meccsből. A kreatív játékosaim elfáradtak, sok tiszta dobást kihagytunk, az Olaj pedig büntetett. Kalmár Viktor bebizonyította, hogy a jövőben számíthatunk rá. Remélem, minél hamarabb sikerül betöltenünk a hiányzó center posztját.

Kalmár Viktor: Számomra óriási élmény volt, hogy pályára léphettem, köszönöm a bizalmat.