Üzbég delegáció látogatása Magyarországon

Fotó: www.haea.gov.hu
Fotó: www.haea.gov.hu

Üzbég kormányzati delegáció látogatott Magyarországra az elmúlt napokban, hogy megismerje az új atomerőművi blokkok létesítésével kapcsolatos magyar tapasztalatokat. A látogatás apropóját az adta, hogy Üzbegisztán hasonló atomerőmű építését tervezi, mint hazánk. A küldöttség tagja volt több parlamenti képviselő mellett az üzbég nukleáris hatóság szakértője. Az Országos Atomenergia Hivatalban – mint a hatóság honlapján is olvasható – Fichtinger Gyula főigazgató fogadta a delegációt.

Az OAH főigazgatói titkárságának vezetője bemutatta a hivatal tevékenységét és szervezeti felépítését, a hazai jogi szabályozást. Az OAH főigazgatója a találkozó kapcsán hangsúlyozta: a hivatal kész együttműködni az üzbég nukleáris hatósággal, hogy megossza velük a nukleáris biztonság területén szerzett tapasztalatokat. Az üzbég delegáció vezetője arról beszélt, hogy a magyarországihoz hasonló atomerőmű építését tervezik, ezért fontos számukra, hogy megismerkedjenek a magyar illetve a nemzetközi tapasztalatokkal. A felek megállapodtak a kétoldalú kapcsolatok fenntartásában, többek közt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közgyűlésének margóján tartott kétoldalú találkozókon is – olvasható az oah.hu oldalon.

Ugyanitt számol be a nukleáris hatóság arról, hogy a román nukleáris hatóság elnöke által vezetett szakértői delegáció is járt Magyarországon, hogy konzultáljon az EU sugárvédelemmel foglalkozó irányelvének hazai átvételéről, az irányelvben foglaltak gyakorlati megvalósításáról. A delegációt Hullán Szabolcs,főigazgató-helyettes fogadta. A delegáció tagjai megtekintették a Paksi Atomerőművet, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót, valamint a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolót. Az együttműködés folytatásaként a román fél meghívta az Országos Atomenergia Hivatalt arra a májusi, radonnal foglalkozó konferenciára, amelyre a román EU-elnökség keretében kerül sor.