Szeptemberben nyit a Kalkuttai Szent Teréz Óvoda Pakson

Bejárás a felújítás alatt álló óvodaépületben. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Bejárás a felújítás alatt álló óvodaépületben. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Kopácsolás, talicskazörgés és láncfűrészzúgás fogad egyelőre mindenkit, aki elhalad a Kossuth Lajos utca 2. szám alatt lévő épület mellett. Szeptemberben itt nyitják meg a Kalkuttai Szent Teréz Óvodát, és mivel a mostani állapotok nem teszik lehetővé a gyerekek befogadását, felújítás zajlik. Jelenleg a régi tető szerkezetének megerősítésén dolgoznak a munkások. Az idő vasfoga által szétrágott cserepek jókora része már lekerült, most hatalmas halmokban állnak az udvaron. A helyükre nemsokára újakat tesznek fel a munkások. Rövidesen a belső udvar is teljesen átalakul. Az épületben a kornak megfelelő négy csoportszobát alakít ki a kivitelező. A 765 négyzetméteres épületben lesz még egyéni fejlesztő helyiség, mosókonyha, iroda, öltöző a személyzetnek és a gyerekeknek, két új mosdó, szertár és tornaterem is. Száz ovisnak lesz elegendő a hely, egy közeli szomszédos épület helyén pedig parkolókat alakítanak ki. A beruházásra összesen 480 millió forintot fordít az intézmény fenntartója, a Pécsi Egyházmegye.

Dr. Udvardy György a napokban személyesen látogatott el az építkezésre, és megáldotta az épületet. A megyéspüspök az óvoda indulásával kapcsolatban azt mondta, hosszú évek óta gondolkoztak azon, hogyan lehetne fejleszteni Pakson a katolikus oktatási intézmény jelenlétét, azért, hogy ki tudják elégíteni itt lakók azon jogos igényét, miszerint gyermekeiket vallásos oktatási intézményben szeretnék taníttatni és nevelni. – Hisszük, hogy egy ilyen lépés a jövőnek szól, és azt is, hogy valójában minden tervezéssel, elgondolással a jövőből visszafelé próbálunk cselekedni, hogy az modern, korszerű legyen, de legfőképpen embernek és közösségnek megfelelő – mondta dr. Udvardy György.

2016-óta ismeri a paksi városvezetés az egyházmegye óvodaindítási szándékát. Szabó Péter polgármester azt mondta, a bővítésre szükség van az óvárosi magas csoportlétszámok és a küszöbön álló atomerőmű-építés miatt. Paks Város Önkormányzata örömmel működik együtt a Pécsi Egyházmegyével. Stratégiai megállapodást is kötöttek a felek, amelyben vállalták, hogy közösen vesznek részt a köznevelési feladatok ellátásában. A városvezető kiemelte, ez külön öröm, hiszen Paks az együttműködés városa. – Az óvodaalapítás erősíti Paks változó, fejlődő arculatát, növeli szellemi, lelki, infrastrukturális értékeit, az itt élő emberek jövőbe vetett hitét – mondta Szabó Péter polgármester.

Dr. Udvardy György, pécsi megyéspüspök és Szabó Péter, Paks polgármestere a megállapodás aláírásán. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Dr. Udvardy György, pécsi megyéspüspök és Szabó Péter, Paks polgármestere a megállapodás aláírásán. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az intézmény vezetője Heszné Rauth Ildikó lesz, aki az együttműködési megállapodás aláírásán azt mondta, hogy örömmel vállalta ezt a megtisztelő, de nehéz feladatot. Talán a leghangsúlyosabb motivációnak azt tartja, hogy mindig közel érezte magát Istenhez. – Ebben az óvodában a legfontosabb feladatom a gyermekek között a mennyei atya szeretetének továbbadása lesz. Ezt sok-sok mosollyal, odaforduló és elfogadó szeretettel kívánom megtenni. Munkatársaim között pedig az lesz a feladatom, hogy közösségem aktív tagja legyek, lelkileg és szakmailag egyaránt – fogalmazott Heszné Rauth Ildikó.

A Pécsi Egyházmegye idén ünnepli 1010 éves jubileumát. Az alapítandó paksi intézmény pedig pontosan a tizedik óvodája lesz. A számmisztikailag érdekesnek mondható egybeesésről is beszélt Dohóczki Péter, az egyházmegye gazdasági igazgatója. Kiemelte, hogy bár Pakson jelenleg nem olcsók az ingatlanok, megvették az ovi mellett lévő Kossuth utca 6. szám alatt lévő épületet is, a területen parkolót alakítanak ki. – Az elmúlt években közel nyolcmilliárd forint forrást sikerült az egyházmegyének, mint fenntartónak begyűjtenie különböző pályázatok révén, amelyek nagy fejlesztéseket tesznek lehetővé – mondta a gazdasági igazgató. Hozzátette, hogy az összegből közel félmilliárd forintot költenek a paksi katolikus óvodára. – Az udvar egy teljesen újjá varázsolt játszótér lesz. Nagyon odafigyeltünk a tervezés során, hogy a lehető legtöbbet nyújtsa majd az intézmény gyermekbiztonság, és a gyerekek jólérzése szempontjából egyaránt – tájékoztatott Dohóczki Péter.

A munkálatok során falakig visszabontják az épületet, onnan építenek mindent újra a munkások. A látványtervek készen vannak, szinte rá sem lehet majd ismerni a Balog Antal Katolikus Iskola korábbi alsós évfolyamos iskolai épületére. A jelenlegi tervek szerint a Kalkuttai Szent Teréz Óvodát 2019 szeptemberében nyitják meg.