Egyre inkább felértékelődik a nukleáris energia a világon

Fotó: TelePaks
Fotó: TelePaks

A károsanyag-kibocsátás mellőzésére törekedve egyre inkább felértékelődik a nukleáris energia a világon – mondta dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatornán, csütörtökön (02.21.).

Az MTI összefoglalója szerint dr. Kovács Antal felhívta a figyelmet arra, hogy a paksi atomerőmű szinte nulla százalékos károsanyag-kibocsátás mellett termeli a legtöbb villamos energiát hazánkban. – Az atomerőmű az ország ellátásbiztonságának szempontjából kiemelten fontos szerepet tölt be, hiszen a teljes magyar fogyasztás 33 százalékát biztosítja, ez azt jelenti, hogy a teljes magyar lakosságot, a kórházakat illetve a közüzemeket el tudja látni villamos energiával – részletezte.

Arra is kitért, hogy az atomerőmű egy szállítási nehézséget okozó nemzetközi konfliktus esetén két évig el tudja látni villamos energiával az egész magyar lakosságot, mert ilyen időtávra elegendő tartalék üzemanyaggal rendelkezik.

Dr. Kovács Antal beszélt arról, hogy számos országban kell a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében új alternatívákat találni.

Mint korábban megírtuk, a paksi atomerőmű termelte 2018-ban a legtöbb villamos energiát a hazai erőművek közül. A négy paksi blokk 90 százalékot megközelítő teljesítmény-kihasználással működött, és összesen 15 733,2 GWh villamos energiát termelt, ezzel a bruttó hazai villamosenergia-előállítás felét biztosította.