Felavatták az ország legnagyobb napelemparkját

Dr. Kaderják Péter államtitkár, dr. Benkő Tamás János helyettes államtitkár, Kóbor György elnök-vezérigazgató és Szabó Péter polgármester (b.-j.) átvágják a szalagot a Paksnál megépített napelempark átadó ünnepségén. Fotó: Babai István
Dr. Kaderják Péter államtitkár, dr. Benkő Tamás János helyettes államtitkár, Kóbor György elnök-vezérigazgató és Szabó Péter polgármester (b.-j.) átvágják a szalagot a Paksnál megépített napelempark átadó ünnepségén. Fotó: Babai István

Az ország legnagyobb naperőművét adták át március 5-én Pakson. A paksi atomerőműtől néhány kilométerre megépült 20,6 MWp beépített teljesítményű naperőművet az MVM Csoport létesítette 9 milliárd forintból európai uniós támogatással.

A naperőmű átadásával Paks nemcsak a nukleáris, hanem a megújuló (ezen belül is a nap-) energia magyarországi központjává válik – fogalmazott az ünnepélyes átadáson az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímaügyekért felelős államtitkára. Dr. Kaderják Péter azt mondta, ez összhangban van azzal a kormányzati elképzeléssel, mely szerint Magyarországon fogyasztó- és klímabarát energiaszektort kell teremteni a jelenlegi és a jövő nemzedékek számára. Azt mondta, a kormányzat elkötelezett az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében. – Célunk, hogy tiszta, okos és megfizethető energiát tegyünk elérhetővé a magyar energiafogyasztók számára – fogalmazott. Kitért arra is, hogy a megújuló energiatermelés és az atomenergia nem egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő energiatermelési módok, amelyek hatékonyan képesek kezelni és csökkenteni az éghajlatváltozás hatásait.

Dr. Benkő Tamás János, a Miniszterelnöki Kormányiroda jogi és koordinációs ügyekért, valamint közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy az MVM Csoport országszerte épülő naperőművei szorosan illeszkednek a kormány klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó céljaihoz, illetve a rezsicsökkentés fenntartásához.

– Paks neve negyven éve összeforrt az áramtermeléssel, az atomerőművel, az hogy az ország legnagyobb naperőműve is itt épült meg, tovább erősíti ezt a kapcsolatot – húzta alá Szabó Péter, hangsúlyozva, Paks mindig is az együttműködés és a fejlődés városa volt, amit ez a mostani együttműködés is igazol. – Nyitottak vagyunk a változásokra, a folyamatos megújulásra, minden értelmes alternatívára, amely jövőnket, fejlődésünket, a paksiak és a magyar emberek boldogulását segíti. Ezért is épülhetett az atomerőmű tőszomszédságában az ország eddigi legjelentősebb naperőműve, mutatva, hogy a kétfajta energiatermelési mód hatékonyan megfér egymás mellett – emelte ki a város polgármestere.

Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy az MVM Csoport azon dolgozik, hogy megvalósítsa az energiastratégiában megfogalmazott célokat és vállalásokat, kiemelten a karbonsemleges termelést és az ellátásbiztonságot. Mint mondta, erre kiváló példa az egymás szomszédságában lévő atomerőmű és naperőmű. – Ha szimbolikus akarnék lenni, azt mondhatnám, hogy a naperőmű Paksot látja el, az atomerőmű pedig az országot – mondta Kóbor György.

A naperőmű 20,6 MWp beépített kapacitásával átlagosan évi 22,2 GWh villamos energia termelésére képes, mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosítja. 9 milliárd forintos építési költségének 65 százalékát az MVM Csoport saját forrásból finanszírozta, 35 százalékát európai uniós forrásból biztosította.

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István