Megtartották az Alkotó Energia pályázat díjkiosztóját

Kihirdették az Alkotó Energia pályázat eredményét. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Kihirdették az Alkotó Energia pályázat eredményét. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Harmadik alkalommal hirdette meg az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. országos Do It Yourself! (Csináld magad!) pályázatát. A program célja, hogy elősegítse és népszerűsítse a meglévő értékek megőrzését, ezzel pedig a környezettudatosságot és a potenciális hulladék mennyiségének csökkentését.

Ezernyolcszáz pályamű érkezett az idei Alkotó Energia pályázatra, melynek ünnepélyes díjkiosztóját a paksi atomerőműben tartották. A helyszín nem véletlen, hiszen – mint azt dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta – a magyar villamosenergia-termelés több mint felét adja az atomerőmű, és a villamosenergia-termelés közben keletkezett folyékony hulladék mennyisége mindösszesen 0,15 köbméter volt az elmúlt évben – tehát mint ahogy a „Csináld magad!” akció hívei, úgy az atomerőmű sem szemetel.

Az Alkotó Energia program életre hívója, Iványi Krisztina, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs főszakértője maga is alkotó, és büszke arra, hogy a Do It Yourself! szemléletmód, az ehhez szükséges tudás elterjesztésében a program működtetői nagyon sokat tettek. – Hétköznapi emberek, előképzettség nélkül, nem csupán helyrehoznak régi tárgyakat, bútorokat, hanem csodát tesznek. A díjkiosztón ezeket az embereket és munkáikat is megismerhettük – mondta. Arról is beszélt, hogy az Alkotó Energia programnak előremutató elképzelései is vannak: szeretnének támogatni jótékony célú kezdeményezéseket, olyan csoportokat, akiket a segíteni akarás vezérel egy-egy rászorulóknak szánt helyiség berendezésével, bútorainak elkészítésével. Egyelőre pályázati rendszer megvalósításán gondolkodnak, amely nagy segítség lehet a most még elszigetelten működő kreatív csoportok számára.

A pályázaton számos kategóriában hirdettek helyezéseket és különdíjak is gazdára találtak. A pályamunkák színvonala egyre növekszik. Szendrődi Enikő zsűritag, a Nemiskacat Látványműhely megalkotója örül annak, hogy vannak visszatérő pályázók, akik megtapasztalták, milyen alkotni, újrahasznosítani valamit, nem veszítették el a lendületüket. Az értékelésnél sok szempontot vettek figyelembe, az első benyomástól azonban nem tudtak elvonatkoztatni. Mindent figyelembe véve mélyülnek el a zsűritagok a készítés részleteinek elemzésében – fejtegette.
Az Alkotó Energia pályázaton egyre több férfi szerepel sikeresen, köztük a paksi Vaszkó Zsolt, aki egy fésülködőszekrényt és a hozzá tartozó ülőkét varázsolta újjá, a műalkotás kategória egyik győztese lett ezzel. Három éve kezdett foglalkozni a bútorfestéssel, egyelőre elsősorban saját használatra, otthonukba alakít át bútorokat.

A díjátadót és állófogadást követően a meghívottak látogatást tehettek az atomerőmű üzemi területén.