Paks kiváló példa a megújulók és atomenergia alkalmazására

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az atom- és a megújuló energia egymást kiegészítő felhasználása teheti biztonságossá, olcsóvá és környezetkímélővé Magyarország villamosenergia-ellátását – fogalmazott Süli János miniszter annak kapcsán, hogy átadták az atomerőműtől néhány kilométerre megépült naperőművet.

A Paks határában megvalósult naperőmű-építés jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben – mondta a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter annak kapcsán, hogy elkészült az atomerőmű közelében az ország legnagyobb fotovoltaikus erőműve. – Paks, ahol egymás szomszédságában fog működni a két új atomerőművi blokk és az ország legnagyobb naperőműve jól példázza, hogy a két technológia együtt képes erősíteni hazánk energetikai infrastruktúráját – mutatott rá a miniszter.

Kifejtette, hogy az ellátásbiztonság garantálása érdekében feltétlenül szükség van olyan alaperőművekre, amelyek az időjárástól függetlenül képesek télen-nyáron és éjjel-nappal, minden másodpercben villamos energiát termelni. Az új paksi blokkok ezt a célt fogják szolgálni. Amíg az atomerőmű az úgynevezett zsinóráramot biztosítja, a megújulók elégíthetik ki a további igényeket.

Fotó: Paks II. Zrt.
Fotó: Paks II. Zrt.

Süli János emlékeztetett rá, hogy a Paksi Atomerőmű 37 éve klímabarát módon szolgálja hazánk biztonságos villamosenergia-ellátását. Ennek is köszönhető, hogy az Európai Unióban Magyarországon az egyik legolcsóbb az áram, a lakossági fogyasztók villamosenergia-költségei Európában a legalacsonyabbak közé tartoznak.

Hibás az a megközelítés, amely szembeállítja az atomenergiát és megújulókat, hiszen a klímavédelmi célok elérése érdekében azokat okosan kombinálva kell alkalmazni az energiamixben. Mivel az atomerőmű szén-dioxid-mentes termelőként állít elő nagy mennyiségben villamos energiát, a klímapolitikai küzdelem egyik fontos eszköze világszerte és az Európai Unióban is.

Stratégiai cél, hogy a hazai lakosság és a gazdaság számára hosszú távon olcsó, folyamatosan rendelkezésre álló és biztonságos villamos energia álljon rendelkezésre miközben a klímavédelmi követelmények is teljesülnek. Ez csak az atomenergia alkalmazása mellett teljesíthetőek, ezért is döntött Magyarország a nukleáris kapacitásának fenntartása, a két új blokk megépítése mellett.

– Paks II. évente 19 terrawattórányi energiát állít majd elő, és nagyjából 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást lehet megspórolni azzal, hogy atomerőmű termeli ezt az energiát károsanyag-kibocsátás nélkül. Ha nem épülne Paks II., akkor a Paksi Atomerőmű jelenleg üzemelő négy blokkjának leállítása után fosszilis energiahordozó használatára kellene áttérni, ami nagyjából 36 százalékkal növelné meg Magyarország szén-dioxid-kibocsátását – részletezte a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Rámutatott: a jövő magyarországi energiakosarában az atomenergia és megújuló energiaforrások egymás mellett kell, hogy helyet foglaljanak a globális felmelegedés megállítása érdekében.

(X)