A legklasszabb tudományos látnivalók egyike a paksi atomerőmű

Látogatás az Atomenergetikai Múzeumban. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal archív
Látogatás az Atomenergetikai Múzeumban. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal, archív

A legklasszabb tudományos látnivalók közé sorolta a blikk.hu a paksi atomerőművet. A portál Okosodjon együtt a család mottójú összeállításában a Csodák Palotájával és hazánk legnagyobb tudományos játszóterével, a Mosonmagyaróvári Futurával került egy lapra az atomerőmű.

Tanulás, csak egy kicsit másképp: kirándulás csillagok között, okulás egy robottal vagy fizikai csodák felfedezése – ilyen és ehhez hasonló programokból számtalan lehetőség van, ha éppen nincs még meg a hétvégi elfoglaltság – írja a portál. Olyan hétvégi, családi programokat szedtek egy csokorba, amelyek nemcsak a kicsik figyelmét köthetik le, hanem a tinikét, felnőttekét is.

A paksi atomerőműről azt írják, hogy hazánk egyetlen ipari méretű nukleáris létesítményének célja, hogy az odalátogatók minél közelebbről megismerkedhessenek az atomerőmű működésével, a villamos energia előállításától annak a háztartásokba jutásáig. A Tájékoztató és Látogatóközpont, valamint az Atomenergetikai Múzeum állandó és időszakos kiállításokkal várja az érdeklődőket, de előzetes bejelentkezés után lehetőség van belépni az üzemi területre is.

Szerepel még a felsorolásban a Csodák Palotája, amely Óbudán ötezer négyzetméteren kínál remek programokat, a Fővárosi hulladékégető, ahol bejelentkezést követően több létesítményt meg lehet nézni. Azt írják, hogy a bakonybéli Pannon Csillagda látogatóközpontjának főbb és legizgalmasabb elemei a csillagászati távcsőpark, a digitális planetárium, valamint a csillagászati és űrkutatás-történeti kiállítások, a mosonmagyaróvári Futura pedig Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza, ahol lenyűgöző virtuális űrutazás és villámgenerálás is szerepel a programban.