Most nem volt gond a végjátékkal

Újabb fontos mérkőzést játszott az ASE NBI/A-as férfi kosárlabdacsapata, a 21. fordulóban az ötödik helyen álló Zalaegerszeget fogadta. A paksi csapatban mindenki vállalta a játékot, a mérkőzés előtt Braniszlav Dzunics vezetőedző elmondta: a külső dobásokra kell figyelnünk, ha jól kontrolláljuk, akkor nyerünk.

A vendégek kezdtek jobban, magukhoz ragadták a vezetést, Agafonov triplája után 4-10-et mutatott az eredményjelző. Bő négy perc elteltével már változott a helyzet, Kovács Ákos büntetőivel és közelijével egyenlített az ASE. A távoli dobásokkal továbbra is hadilábon álltak Fausték, öt kísérletből egy sem talált utat a gyűrűbe. Beindult a gépezet, Henton, Faust, Eilingsfeld, Medve, majd Jevtovics is beszállt a pontgyártásba, 25-16-ra elhúzott a hazai csapat. Az utolsó percekben ismét több lett a hiba, a vendégek pedig felzárkóztak öt pontra.

A második felvonás első fele nagyon kevés pontot hozott, a ZTE nyolcat, míg az ASE négyet dobott öt perc alatt. A labdák sorra kijöttek a gyűrűből, a lepattanók zalai kezekbe landoltak, a gyors indításokkal pedig könnyű kosarakat szereztek. Két perccel a vége előtt Jevtovic közelijével két pontra csökkent a hátrány, de a végjátékban Agafonovék hetet, míg a paksiak egyetlen pontot sem szereztek.

A nagyszünet után percekig nem sikerült közelebb kerülni a vendégekhez, minden paksi találatra jött a válasz. Henton két triplája után azonban újra átvette az irányítást az Atom, a frissen beálló Kovács Ákos vezérletével pedig elkezdték behozni az ellenfelet. Nem egész két perccel a vége előtt Eilingsfeld révén 62-61-re ismét hazai vezetésnek örülhettek a szurkolók. A végjátékban most a piros-kékek akarata érvényesült, Horváth Kristóf büntetőivel nyolcpontos előnnyel várhatták az utolsó tíz percet.

A többpontos előny ellenére sem lehetett egy „hátradőlős” utolsó negyedről beszélni, minden egyes labdáért, pontért kemény harc folyt a pályán, forró volt a hangulat. Az egerszegi felzárkózási kísérleteket ezúttal sikerült visszaverni, Henton és Jevtovic biztos kézzel értékesítette helyzeteit, a végén pedig Faust zsákolása és triplája adta meg a kegyelemdöfést.

Atomerőmű SE – Zalakerámia ZTE KK 93-81 (30-25, 10-24, 30-13, 23-19)
Az ASE pontdobói: Faust 22/9, Kovács Ákos 19/3, Henton 19/6, Jevtovic 11, Eilingsfeld 8/3, Horváth Kristóf 5/3, Norfleet 3/3, Ruják, Medve és Williams 2-2-2.

Braniszlav Dzunics: Sok energiával, és védekezésben sok hibával játszottunk. A második negyedben „érdekes” dolgokat produkáltunk, de a harmadik negyedben újra megtaláltuk a ritmust. Szeretnék gratulálni a fiúknak.

Nicolas Faust: A ZTE az első félidőben jó százalékkal dobott, mi pedig kihagytuk a helyzeteinket. A nagyszünet után ez már megváltozott, és beestek a kísérleteink.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök