Szabó Péter: minden forradalom valami újat hoz

Szabó Péter polgármester beszédet mond a március 15-i városi ünnepségen. Fotó: Babai István
Szabó Péter polgármester beszédet mond a március 15-i városi ünnepségen. Fotó: Babai István

„Az ember többféle módon állhat egy-egy ünnephez. Pusztán történészként, amikor adatokat, helyszíneket, neveket jegyez meg és ad tovább. Hozzáállhat szimpatizánsként, amikor eszével megérti az ünnep szellemi, lelki tartalmát. De megélheti az ünnepet azzal a személyes azonosulással is, melyből a forradalom újabb virágai születnek szabadságban, igazságban, a lélek fényes örömében.”

Bálint Sándor néprajzkutató gondolataival nyitotta ünnepi beszédét Szabó Péter, Paks polgármestere a március 15-i városi ünnepségen, a Szent István téren. Mint mondta, ezek a szavak ma is igazak és örök érvényűek, mert ha az 1848-as forradalom és szabadságharcra gondolunk, eszünkbe juthatnak helyek, híres személyek, városok, de mindezek így csak adatok, melyek nem adják vissza a forradalom valódi lényegét, értékrendjét, lelkületét.

– Mert legalább szimpatizálnia kell a forradalommal annak, aki rá akar eszmélni a márciusi ifjak lelkületére. Az elnyomott ember szabadságvágyára, a kifosztottak mindent elsöprő bátorságára, az ifjak lendületére és a tapasztaltak bölcsességére, a tiszta szívűek bátor hazaszeretetére, és a nemzeti összefogás felemelő, megtisztító, új utakra vezető örömére. De a forradalom ünnepe leginkább azoké, akik közel engedik azt szívükhöz, akik személyes életükben büszkén élik és továbbadják ’48 lelkületét, tiszta értékrendjét – fogalmazott.

Kiemelte, hogy minden forradalom valami újat hoz, olyat, ami megnyithatja a fejlődést, növekedést, gyarapodást a társadalom széles rétegei előtt. – Minden forradalom megújít. Megújít a múlt sekélyes, tartalmát veszített gondolataitól, bevett szokásaitól. A forradalom új utakat nyit meg, melyre a bátrak, vagyis a változni tudók és akarók lépnek. De csak azokból lesz forradalmár, akik nem csak erősek, hogy nemet mondjanak a rosszra, az embertelenre, de elég bölcsek is ahhoz, hogy felismerjék az új irányt. 1848 hőseiben mindez együtt volt jelen. Ezt is örökségül kaptuk tőlük, mely örökséget időről időre használnunk kell. Mert a nemet mondás és a bölcsesség adományára hamarosan szükségünk lesz, hiszen ezen a tavaszon egész Európa sorsáról döntünk. Hiszem, hogy nemet kell mondanunk határaink megnyitására, az önálló, szuverén nemzetállamok eltörlésére, az ezeréves európai keresztény kultúra tudatos feladására, arra a zavaros emberképre, mely egyre több Nyugat-európai államban törvényes támogatást is kap – húzta alá a polgármester.

Arról is beszélt, hogy most újra igent kell mondanunk országunk és nemzeti érdekeink megvédésére, a családok megerősítésére, a fejlődésre, mely évek óta jelen van régiónkban, hazánkban és most már egyre láthatóbb formában, városunkban is.

– Hiszen az elmúlt években elvégzett közös munka hamarosan kézzelfogható gyümölcsöket hoz. Városunkban a hetvenes, nyolcvanas évekhez hasonló robbanásszerű infrastrukturális fejlődés kezdődik az idei évben. Olyan felújítások és építkezések indulnak, vagy már folynak, melyek egyszerre szolgálják a paksi családok, fiatalok és idősek életminőségének javítását. Mindez az elkövetkezendő években mindannyiunk számára jelentős változást hoz. De mindez csak akkor lesz siker nekünk, paksiaknak, ha mi, a város lakói befogadjuk és megéljük a változást, melyből fejlődő, gyarapodó, sikeres várost adunk és építünk egymásnak, gyermekeinknek, unokáinknak. Ez viszont csak azzal az értékrenddel, belső tartalommal sikerülhet, amit a márciusi ifjak szívéből tanulhatunk. Igen, most lesz igazán szükségünk bátorságra, alázatra, önmérsékletre, összefogásra, városunk önzetlen szeretetére.

Szabó Péter polgármester azzal zárta gondolatait: Kívánom, hogy a 48-as forradalomnak ne csak ismerői, vagy szimpatizánsai legyünk. Váljunk személyes befogadóivá, akik büszkén vallják és megélik családjaik, hazánk és városunk javára a forradalmárok immár örökre tiszta és fiatal lelkületét.

A városi ünnepségen az ESZI diákjai adtak műsort. Fotó: Babai István
A városi ünnepségen az ESZI diákjai adtak műsort. Fotó: Babai István

A városi ünnepségen az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium diákjai adtak műsort „Ahol a szabadság a rend, mindig érzem a végtelen” címmel. A megemlékezés végén a város vezetői, intézmények, szervezetek képviselői koszorúztak Jámbor Pál szobránál.