OAH-szakértők látogatása Törökországban

Akkuyu Törökország. Forrás: www.oah.hu

Az Országos Atomenergia Hivatal háromfős szakmai delegációja Törökországban járt az elmúlt héten és megtekintette az Akkuyu atomerőmű alapozási munkálatait. A hivatal munkatársai – mint az oah.hu oldalon olvasható – előadásokat hallgattak meg a hatósági munkáról, az engedélyezési folyamatokról, az alkalmazott műszaki megoldásokról.

A látogatás folyamán a résztvevők tapasztalatot cserélhettek egymással, így a hatóság mellett a beruházóval, valamint a kivitelezésért felelős szakemberekkel is tárgyaltak a hivatal szakértői. Az OAH beszámolója szerint a négynapos látogatás során őszinte párbeszéd alakult ki: részletesen szó esett az előkészítő munkálatokhoz, valamint az építkezéshez kapcsolódó szakmai kihívásokról, problémákról és megoldásokról is.

Az Országos Atomenergia Hivatal az új blokkok építésének hatósági felügyeletére felkészülve számos országgal és szervezettel együttműködik, valamint széles körű információgyűjtést végez. Ennek része, hogy a hivatal munkatársai szakmai látogatásokon vesznek részt, illetve két- és többoldalú megbeszéléseket folytatnak más, atomerőművet építő országokkal, kiemelt figyelmet fordítva azokra a beruházásokra, ahol a magyarországihoz hasonló, VVER-típusú erőművet építenek – hangsúlyozza a közlemény.