Süli János: jó minőségű, engedélyezhető atomerőmű készül

– Meg fog épülni Pakson a két új blokk, hiszen csak az atomerőművek tudnak olcsón, időjárástól függetlenül, nagy mennyiségben áramot termelni – mondta a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter azt követően, hogy Szekszárdon, a Ferropatent Zrt. telephelyén öt térségbeli megye vezetőivel folytatott megbeszélést. Süli János Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Somogy megye kormánymegbízottjait, megyei önkormányzatai vezetőit tájékoztatta a Paks II. projektről. Az ezt követő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy jó minőségben, engedélyek alapján megépíthető atomerőmű készül Pakson. Kiemelte, hogy az atomerőművet úgy kell megépíteni, hogy az hatvan évig olcsón, biztonságosan tudjon villamos energiát termelni.

Hozzátette, arról tájékoztatta a megyék vezetőit, hogy a kormány szándéka egyértelmű: meg fog épülni a Paksi Atomerőmű két új blokkja. Ez elengedhetetlen az olcsó, időjárástól független, fenntartható energiaellátás biztosításához. A miniszter – mint az MTI beszámolójában is olvasható – kérdésre válaszolva közölte: azt szeretnék, ha az Európai Bizottság rövid időn belül jóváhagyná a határidők módosítását, ezt követően az új határidők nyilvánossá válnak. A beruházás fix áras, 12,5 milliárd euróba kerül, amin nem változtat az, hogy mikor kezdődik el, és mikor fejeződik be az erőmű építése.

Süli János arról is beszélt, hogy a Roszatom nagymértékben a magyar vállalkozókra szeretne építeni. A szerződés szerint a munkák 55 százalékát versenyeztetni kell; a cégek kiválasztása után az orosz fél előszerződést köt a vállalkozásokkal, amelyeket ezt követően minősít a Paks II. társaság, az Országos Atomenergia Hivatal. Ha a kiválasztott cég alkalmas arra, hogy nukleáris műben dolgozzon, véglegesítik a szerződést.

A Paks II. projektet kísérő térségfejlesztésről azt mondta a miniszter, hogy a beruházás Baranya, Somogy, Tolna és Bács-Kiskun megyét érinti, de a dunaújvárosi kohászati és hegesztéstechnológiai ismeretek miatt Fejér megye is kapcsolódik a projekthez. Emlékeztetett rá, hogy decemberben a kormány elfogadta a térség úthálózatának 187 milliárd forintos fejlesztési programját. Az első útfelújítások – Nagydorog és Németkér felé – kész tervek esetén már idén elkezdődhetnek. A program keretében a paksi vasúti pályát is alkalmassá teszik arra, hogy az atomerőmű-építést kiszolgálja.

A kalocsai Duna-hídnak 2022 második felében el kell készülnie, a tervek szerint a kalocsai laktanya épületek átalakításával 3000-3500 munkavállalónak tudnak majd szállást adni – mondta Süli János Szekszárdon.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök