Készülnek a létesítésiengedély-kérelemhez szükséges tervek

A Paks II. projekt kapcsán jelenleg az irányítástechnikai megoldásokat érintő tárgyalások vannak a középpontban, ezek hamarosan le is zárulhatnak – írja a vg.hu. A lap összefoglalója szerint a Roszatom első vezérigazgató-helyettese Szocsiban bejelentette: az orosz atomkonszern azon dolgozik, hogy behozza azt a közel kétéves késést a két új paksi blokk létesítése kapcsán, amelyet a beruházás európai uniós vizsgálatai okoztak. Az Atomexpo kiállítás és konferencia sajtótájékoztatóján beszélt arról Kirill Komarov, hogy jelenleg az Országos Atomenergia Hivatalnak benyújtandó – de közvetlenül a megbízónak, a Paks II. Zrt-nek átadandó – létesítésiengedély-kérelemhez szükséges, idő- és munkaigényes tervek készülnek.

Az eddigi már megtett lépések kapcsán felsorolta, hogy tavaly eredményt hirdettek a blokkok turbináit, generátorait és egyéb berendezéseit tartalmazó úgynevezett turbinasziget szállítására kiírt tenderen, jelenleg az irányítástechnikai megoldásokat érintő tárgyalások vannak a középpontban, amelyek hamarosan lezárulhatnak. Emellett folynak a felvonulási épületek és az infrastruktúra kialakításához szükséges közbeszerzési eljárások is, viszont amíg nincs meg a létesítésiengedély-kérelem, magával az erőművel kapcsolatos, jelentős építési munkát nem végeznek a területen.

Kirill Komarov beszámolt arról, hogy 2018-ban nagyon jó évet zárt a Roszatom: közel 10 gigawattnyi atomerőművet adott át, Oroszországban rekord szintre nőtt a nukleáris alapú áramtermelés, és a globális (más cégek által) üzembe helyezett nukleáris teljesítmények is elérték az 50 gigawattot. Egyre több atomenergiát még nem használó ország érdeklődik a károsanyag-kibocsátás nélküli energiatermelés iránt.

A Magyar Nemzet szintén az Atomexpóról szóló tudósításában idézte Kovács Pál államtitkárt, aki – mint írták – kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy a Paks II. Zrt. és az orosz fél a Duna vízállása, a klímaváltozás és a nyári vízhőmérséklet-emelkedés miatt kiegészítő műszaki megoldásokat is mérlegel. Kovács Pál magyarázata szerint az orosz főtervező az atomerőmű terveit mindig az adott telephelyviszonyokhoz igazítja; míg egyes helyszíneken szökőár veszélyével, Pakson például a hűtéssel kell kiemelten foglalkozni, a Duna vízhozamával, nyári hőmérsékletével. – A műszaki módosítások még a finomhangolás szakaszában vannak – tette hozzá az államtitkár.