Magyar-orosz szándéknyilatkozatokat írtak alá az Atomexpón

Fotó: Atomexpo International Forum/Facebook
Fotó: Atomexpo International Forum/Facebook

Magyar érdekeltségű szándéknyilatkozatokat írtak alá a XI. Atomexpón, Szocsiban. Az egyik az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt. között született egy erőművek számára karbantartási szolgáltatást nyújtó vegyes vállalatról, a másik tudományos képzésre vonatkozik és a Dunaújvárosi Egyetem valamint a Rusatom Nemzetközi Hálózat között született – adta hírül az MTI. A hírügynökség arról is beszámolt, hogy fődíjat kapott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Alkotó Energia programja az Atomexpo Awardson.

Vegyesvállalat alapításáról írt alá részletes szándéknyilatkozatot hétfőn az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt., amely a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern tagvállalata. Eszerint mindkét alapító azonos, 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik majd. Az újonnan alakuló vállalat erőművek valamint berendezéseik biztonságos működtetéséhez nyújt fejlesztési és karbantartási szolgáltatást, beleértve az atom és hagyományos hőerőműveket is. Az új vegyesvállalatot, mint elhangzott, Magyarországon kívüli piacokon is lehetőséghez juthat, az erőművek, szolgáltatások céljából kívánják létrehozni a felek.

A Roszatom nemzetközi szervezete, a Rusatom Nemzetközi Hálózat és a Dunaújvárosi Egyetem között létrejött együttműködési szándéknyilatkozat pedig a tudományos képzés területén teremt alapot a két fél közötti együttműködésre. Ez – mint az MTI részletezi – kiterjed előadások, szemináriumok szervezésére és lebonyolítására, közös tananyagok létrehozására, diákcsereprogramok kezdeményezésére orosz egyetemekkel és egyéb területekkel. A felek arról is megegyeztek, hogy megvizsgálják az atomenergetikai ipari szakemberek képzését célzó szak indításának a lehetőségét a Dunaújvárosi Egyetemen.

Az MTI beszámolója szerint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Alkotó Energia programja az Atomexpo Awards díjátadó gálán fődíjat kapott a lakossági kommunikáció kategóriában, ahol 14 jelöltből végzett az első helyen.

Terítéken van a Paks II. beruházás pénzügyi keretszerződésének módosítása, ez ügyben nemrégiben tárgyalt Varga Mihály pénzügyminiszter orosz kollégájával – erről a Magyar Nemzet beszámolója szerint Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár beszélt a rendezvényen.