Újabb atomerőművi blokkot kapcsoltak hálózatra Novovoronyezsben

Forrás: Anadolu Agency

Újabb VVER-1200 típusú, 3+ generációs reaktor kezdte meg a villamosenergia-termelést az oroszországi Novovoronyezsben. A Roszatom lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint 2019. május 1-jén hálózatra kapcsolták a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második blokkját.

Ez már a harmadik az Oroszországban épült hasonló blokkok sorában. Az első az ugyanitt létesített első blokk volt, amit 2016-ban indítottak el, és azóta 18,3 milliárd kWh villamos energiát termelt, a második pedig a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésében kapcsolódott be a termelésbe 2017-ben.

A VVER-1200 típusú, 3+ generációs innovációs blokk a hálózati szinkronizálást követően 240 MW teljesítményszinten termelt áramot, miután a szakemberek elvégezték a szükséges vizsgálatokat és megtettek minden olyan intézkedést, amelyek a későbbi megbízható és biztonságos üzemeltetéshez szükségesek. – Az új blokk kereskedelmi üzemkezdetéig még sok munkát kell elvégezni, ugyanakkor az újabb blokk hálózatra kapcsolásával összességében joggal beszélhetünk a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs projektjének sikeréről – mondta Alekszandr Loksin. Az ASZE Rt. elnöke, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern operatív irányításáért felelős első vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: az eredményes hálózatra kapcsolás azért valósulhatott meg, mert szakemberek ezrei és szervezetek százai dolgoztak a projekten.

Andrej Petrov, a Roszenergoatom konszern főigazgatója, az ASZE Rt. építési ágazatának első alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a blokk indítása 12 nappal a tervezett határidő előtt történt meg. Tájékoztatása szerint a blokk hálózatra kapcsolását követően kezdődik meg a kísérleti kereskedelmi üzem, amelynek során a teljesítményt a névleges szintre, 100 százalékra emelik, majd várhatóan 2019 decemberében üzembe helyezik a blokkot.

A Novovoronyezsi Atomerőmű jelenleg a legnagyobb villamosenergia-termelő egység a Voronyezsi régióban. A térség hozzávetőleg 90 százalékát látja el villamos energiával és 90 százalékban fedezi Novovoronyezs városának hő- és melegvíz-ellátását, továbbá több mint 20 nagyvállalat és a Csernozjom Gazdasági Körzet 2,3 millió lakosának energiaellátását biztosítja.
A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkjának fő tervezője az Atomenergoprojekt Rt., fővállalkozója az ASZE, a Roszatom állami konszern mérnökdivíziója – áll az orosz vállalat közleményében.

Az innovatív 3+ generációs blokkok jobb technológiai-gazdasági mutatókkal bírnak elődeiknél. A VVER-1200 típusú blokkok legfőbb jellemzője, hogy egyesítik az aktív és a passzív biztonsági megoldásokat, így az atomerőművek a lehető leghatékonyabb védelmet élvezik a külső és a belső hatások ellen. Teljesítményük 20 százalékkal nagyobb, a szükséges kiszolgáló személyzet létszáma pedig 30-40 százalékkal kisebb, a fő berendezések tervezéskor várható élettartamát megduplázták elérve a 60 éves élettartamot, amely akár további 20 évvel meghosszabbítható.