A régió is szerephez jut a Paks II. projektben

A régió kis- és középvállalkozásainak reális esélye van arra, hogy szerepet vállaljanak a Paks II. beruházásban. Az oktatási intézmények ugyancsak bekapcsolódhatnak a projekttel kapcsolatos feladatokba, többek közt a szakemberképzés és a kutatások terén.

Süli János tárca nélküli miniszter. Fotó: Paks II. Zrt.
Süli János tárca nélküli miniszter. Fotó: Paks II. Zrt.

Együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. A szerződést Süli János miniszter, Miseta Attila, az egyetem rektora és Jenei Zoltán, a PTE kancellárja látta el kézjegyével. Az aláíráskor elhangzott, regionális felsőoktatási centrumként a PTE-nek kiemelt szerepe van és lesz a Paks II. projekt megvalósításában részt vevő hazai szereplők és a későbbiekben az üzemeltető szervezet, továbbá a létesítményt befogadó régió szakemberigénye kielégítésében.

Az együttműködés kiterjed többek között a humánerőforrás-fejlesztésre, az oktatásra, a szakemberképzésre, a tudományos kutatásra és fejlesztésre, az egészségügyi szolgáltatások szervezésére és ún. progresszív ellátások nyújtására, továbbá a környezetvédelem-környezetegészségügy, valamint a szociális és kulturális szolgáltatások területére.

Süli János tájékoztatása szerint lehetőséget biztosítanak a megfelelő képzésekben részt vevő hallgatóknak a gyakorlati ismeretek megszerzésére, ugyanakkor az oktatók is profitálhatnak az együttműködésből, mivel a kontraktus lehetőséget biztosít a PTE oktatói és kutatói számára ipari, nagyüzemi tapasztalatok megszerzésére. Emellett az atomerőmű szakemberei meghívott előadóként részt vehetnek a PTE nappali és levelező tagozatos oktatásában, valamint a különböző továbbképző és szakmérnöki tanfolyamokon.

A múlt év szeptemberében Süli János, valamint Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a Dunaújvárosi Egyetemmel írt alá hasonló célú együttműködési megállapodást.

Az oktatási intézmények mellett a régió kis- és középvállalkozásainak is reális esélyük van arra, hogy szerepet vállaljanak a beruházásban. Erről Süli János miniszter a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány rendezvényén beszélt, kiemelve, hogy a régió profitálhat a Paks II. projektből. A két új blokk építése nemcsak beszállítókat vonz a régióba, hanem más ipari üzemek idetelepülését is ösztönzi. – A tervek szerint csúcsidőben nyolc-tízezer emberre lesz szükség, lesz feladata bőven az út- és közműépítőknek, a technológiai szerelőknek, az ács-állványozóknak, a hegesztőknek, a villanyszerelőknek, az irányítóknak és az informatikusoknak, sőt még a festő-mázolóknak is – részletezte a miniszter.

Süli János azt mondta, a Paks II. projekt országos jelentőségű, de igazán nagy jelentőséget a térség, a környező megyék számára jelent. Lehetőséget biztosít, hogy megerősítsék gazdaságukat, növeljék lakosságmegtartó erejüket. – Szeretnénk az érintett térség településeinek, gazdasági szereplőinek, oktatási, egészségügyi és egyéb intézményeinek kapacitását, az itt felhalmozott tapasztalatokat és tudást hasznosítva a lehető leghatékonyabban végrehajtani a két új blokk megvalósítását és az ahhoz kapcsolódó feladatokat – hangsúlyozta a miniszter.

(X)