Együttműködési megállapodás Szekszárddal

Az összefogás a Paks II. projekt egyik alappillére, a beruházás megvalósításának és az atomerőművet befogadó térség fejlesztésének sikere érdekében számos együttműködés született. Május 9-én Szekszárd városával kötött keretmegállapodást Süli János miniszter.

Süli János tárca nélküli miniszter (b.) és Ács Rezső Szekszárd polgármestere (j.) aláírják az együttműködési megállapodást. Fotó: Paks II. Zrt.
Süli János tárca nélküli miniszter (b.) és Ács Rezső Szekszárd polgármestere (j.) aláírják az együttműködési megállapodást. Fotó: Paks II. Zrt.

Ahogy az a Paks II. Zrt honlapján olvasható, a Paks II. beruházásra való felkészülést szolgáló együttműködési megállapodást írt alá május 9-én Süli János, a projektért felelős miniszter Ács Rezsővel, Szekszárd polgármesterével. Süli János kiemelte: az atomerőművi blokkok létesítése nemcsak Paks, hanem az egész régió számára fejlődési lehetőséget jelent. – Ha komoly teljesítményt várunk el az atomerőmű építésében és üzemeltetésében, annak feltétele az is, hogy a dolgozók kulturális és szabadidős igényeit ki tudja elégíteni a régió – tette hozzá.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere elmondta, a megyeszékhely készül arra, hogy ellátórendszere kiszolgálja a Paksra érkező dolgozókat, és szakképzett munkaerőt biztosítson a beruházáshoz. Ez utóbbi érdekében összehangolják a helyi szakképzést az egyetemi kar tervezett képzéseivel. A megállapodás szerint a felek kiemelten kívánnak együttműködni a gazdaság- és térségfejlesztés, munkahelyteremtés és képzés terén, közös tevékenységük kiterjed az egészségügyi, a kulturális, a sport- és turisztikai fejlesztésekre is.

Néhány nappal korábban a Pécsi Tudományegyetemmel jött létre együttműködési megállapodás. A május 3-i aláíráskor elhangzott: regionális felsőoktatási centrumként a PTE-nek kiemelt szerepe van és lesz a Paks II. projekt megvalósításában részt vevő hazai szereplők, és a későbbiekben az üzemeltető szervezet, továbbá a létesítményt befogadó régió szakember-igénye kielégítésében. A megállapodás révén a hallgatóknak lehetőségük nyílik a gyakorlati ismeretek elsajátítására, a PTE oktatóinak és kutatóinak pedig az ipari, nagyüzemi tapasztalatok megszerzésére. Emellett az atomerőmű szakemberei meghívott előadóként részt vehetnek a PTE nappali és levelező tagozatos oktatásában, valamint a különböző továbbképző és szakmérnöki tanfolyamokon.

2018 novemberében a Dunaújvárosi Egyetemmel is született hasonló szerződés. Ugyancsak 2018-ban négy megye – Baranya, Tolna, Somogy és Bács-Kiskun – közgyűlési elnökeivel is aláírt együttműködési megállapodást Süli János. A szerződés annak érdekében jött létre, hogy a következő években átgondoltan fejlődhessen a térség a Paks II. beruházás kapcsán, írják.