Tudományos örökség és új megoldások a fizikaversenyen

Negyedik alkalommal rendezte meg az Atomenergetikai Múzeum (AEM) a Teller Ede vetélkedőt. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) településein működő általános iskoláknak szervezett verseny fizikaismeretekre és a múzeum kiállításának anyagára egyaránt épít. A vetélkedő idén a tudományos örökség megőrzését helyezte középpontba. 

Az intézmény edukációs programjába jól illeszkedik a fizikaverseny, amely kiegészíti, egyben lezárja a tanév során zajló kihelyezett fizikaórákat, valamint hangsúlyt helyez a múzeumi gyűjtemény megismerésére is. Az elmúlt évtizedek tudományos eredményeit kiemelve idén a vetélkedő tematikája is kapcsolódott a múzeum értékőrző tevékenységéhez, írják az AEM sajtóközleményében.

A verseny első szakaszában a négy település nyolc iskolájából érkezett háromfős csapatok az előzetesen elkészített videoanyagukat mutatták be: Öveges József professzor, a természettudományos ismeretterjesztés hazai – talán legismertebb – alakjának munkáit, kísérleteit gondolták újra. A legjobbak az atomerőmű hivatalos csatornáin is megtekinthetők lesznek. A mechanikai és hőtani témájú, valamint elektromosságtannal és atomfizikával kapcsolatos számítási feladatok után a fizika tantárgyhoz kapcsolható tesztek vártak a diákokra, amelyek jelenségek magyarázatára irányultak, de kitértek a múzeumi fizikaórán látottakra is. Tóth Pál fizikatanár látványos kísérletekkel oldotta a verseny izgalmát.

Az eredményeket összesítve a zsűritagok méltatták a résztvevők felkészültségét. A vetélkedőt a Paksi Vak Bottyán Gimnázium diákjai nyerték: Horváth Kamilla, Jantner Enikő, Otterbein Petra (hat évfolyamos gimnázium). Az első három helyezett csapat lehetőséget kap arra, hogy részt vegyenek az Ifjú fizikusok idei táborában.

Fotó: Atomenergetikai Múzeum
Fotó: Atomenergetikai Múzeum

Az Atomenergetikai Múzeum kiemelten kezeli a természettudományokkal összefüggő, élményközpontú ismeretátadást, ennek jegyében állították össze a múzeumpedagógiai programot is. Mindez nagyban hozzájárul a jövő mérnökutánpótlásának orientálásához a műszaki pálya felé, emellett a tudományos alaposságú gondolkodás fontosságát is hangsúlyozza a hétköznapi élet vonatkozásában, zárul a sajtóközlemény.