Győzelmet engedett ki a kezéből az ASE

Megkezdődött az NBI/A-s férfi kosárlabda-bajnokság utolsó szakasza, a rájátszás, az első nyolc helyen végzett csapat egyenes kieséses rendszerben dönt a bajnoki cím sorsáról. A negyeddöntőben a középszakasz után harmadik helyen végző Szolnoki Olaj KK ellen lépett ma pályára a Tisza partján a hatodik pozíciót megszerző Atomerőmű SE.

A hazaiak kezdtek jobban, két közelivel 4 pontos előnyt szereztek. Két perc elteltével Jevtovic talált be a gyűrű alól, majd Kovács Ákos 2+1-ével átvette a vezetést is az ASE. Ezután beindult a piros-kék henger, Norfleet, Faust, Henton is beszállt a gólgyártásba, potyogtak a triplák. Hiába kért időt az Olaj, 22-0-s rohammal sokkolta a hazaiakat az Atom. Faust révén elérte a 30 pontot a paksi csapat, kár volt az utolsó pillanatban bekapott Vojvoda tripláért.

Ahogy kár volt a dumálásért kapott Faust technikaiért, amivel a második negyed indult, és azért a „hosszú” zárlatért, ami ezután következett. Vojvoda zsinórban behintett 3 triplája után kért időt Braniszlav Dzunics, de ez sem segített, úgy olvadt a paksi előny, mint az Északi-sarki jéghegyek, 4 pontra csökkentette hátrányát a hazai társaság. Az ötödik perc végén végre az ASE is betalált, Norfleet hármasa úgy kellett, mint egy falat kenyér. Ezután kicsit javult a helyzet, de rengeteg hiba volt a későbbiekben is, az utolsó két támadásból a hazaiak szereztek pontokat, 6 pontra csökkent az Atom-előny.

A harmadik felvonás elején is az Olaj irányította a játékot, fokozatosan csökkent a két csapat közt a különbség. A hatodik percben átvette a vezetést a vendéglátó, de ekkor még sikerült újra előnybe kerülni, és Jevtovic büntetőivel, valamint Ruják közelijével minimális előnyre szert tenni a harmincadik perc végére.

Az utolsó tíz percben felváltva vezettek a csapatok, nagy volt az iram, ezért sok hiba is becsúszott mind a két oldalon. A hetedik perc végén 5 ponttal ellépett a hazai csapat, Henton triplával, majd utána két büntetővel 79-77-re felhozta a piros-kékeket. Már csak harminchét másodperc volt vissza, amikor a Szolnok egy büntetőt értékesített csak a kettőből, és az Atom támadhatott. Kaotikus állapotok között Kovács Ákoshoz került a labda, aki egy hárompontossal egyenlített 80-80-ra, 1,9 másodperccel a vége előtt. Időt kért az Olaj, és a teljesen magára hagyott Milosevic N. a dudaszó pillanatában kegyetlenül bevágta a labdát a paksi kosárba.

Hatalmas lehetőséget szalasztott el az ASE, az egyik fél három nyert mérkőzéséig tartó párharc állása 1-0 a Szolnok javára. A következő mérkőzést május 21-én játsszák a csapatok a Gesztenyés úton.

Szolnoki Olaj KK – Atomerőmű SE 83-80 (13-30, 23-12, 24-20, 23-18). Az ASE pontszerzői: Kovács Ák. 9/3, Norfleet 15/9, Henton 16/6, Eilingsfeld 8/6, Jevtovics 13. Csere: Faust 17/9, Ruják 2, Horváth K. –

Korábbi felvétel. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Korábbi felvétel. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök