Együttműködési megállapodást írt alá az Oka és az Energiapolitika 2000 Társulat

Közös orosz-magyar környezetvédelmi „expedíció” zajlott Pakson az Oka Régióközi Társadalmi Ökológiai Mozgalom kezdeményezésére Pakson. Az orosz környezetvédelmi szervezet a magyar szakemberekkel végzett közös vizsgálatok után Paks városát és a Paksi Atomerőművet is kitüntetésben részesítette.

– A társadalmi ellenőrzés különösen fontos egy atomerőmű számára. Nem elég, hogy egy cég állítja magáról, hogy környezetbarát, fontos, hogy a környezetében élő civilek is ugyanígy vélekedjenek. Magyarországon régóta működik a civil kontrollt ellátó önkormányzati társulások rendszere, ma pedig az orosz féllel történő együttműködés folytatásaként a civil ellenőrzés területén tettünk egy fontos lépést – ezekkel a gondolatokkal vezette be dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója azt a sajtótájékoztatót, amelyet az Oka mozgalom által kezdeményezett közös mérések után a Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központjában tartottak.

Az orosz-magyar ökológiai expedíció során, amelyet a Roszatom Konszern és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. is támogatott, a Paksi Atomerőmű területén és az új blokkok számára kijelölt területen végeztek méréseket. Alan Vl. Khasiev, a szervezet elnöke arról tájékoztatott, hogy a városban és a környéken végzett különféle vizsgálataik eredménye kivétel nélkül megfelel az érvényben lévő nemzetközi követelményeknek, előírásoknak. A vizsgálatoknak két célja van: kutatás és tájékoztatás, ezért a vizsgálati eredmények nyilvánosak lesznek.

Kovács Pál, a Paks II. beruházásért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a társadalmi ellenőrzés és a transzparencia biztosítása nemcsak Magyarországon, hanem az orosz föderáció területén is fontos. Az atomenergia hosszú távú alkalmazása és a társadalmi transzparencia biztosítása közös cél – fogalmazott. Elmondta, hogy a program keretében bemutatták a környezetvédelmi engedélyezési eljárás során tartott lakossági közmeghallgatás folyamatát, lépéseit és eredményeit, míg orosz partnereik a náluk szokásos folyamatról adtak tájékoztatást. Sergey I. Baranovsky, a Roszatom társadalmi tanácsa, valamint a Green Cross Russia elnöke megállapította, hogy Magyarországon nyílt és objektív tájékoztatást végeznek. Az Oroszországból érkezett 17 fős delegáció az atomenergia ellenőrzését biztosító szervezetek teljes vertikumát képviselte, jelen voltak a civil szervezetek képviselői, az orosz parlament, azaz az Állami Duma képviselői, valamint a Roszatom cég több vezetője és szakértője.

A sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást írtak alá az „OKA” Regionális Ökológiai Mozgalom Koordinációs Tanács és az Energiapolitika 2000 Társulat vezetői. Utóbbi elnöke, dr. Járosi Márton azt mondta, a megállapodás keretében sok tapasztalathoz fognak jutni és fel tudják építeni azt a szakértői, társadalmi, ellenőrzési rendszert, amit az „OKA” már megalkotott. – Az állami szervezetek mellett a független tudósoknak és a civil szervezetek képviselőinek össze kell fogni. Ezzel a szakértői hálóval meg lehet akadályozni a megalapozatlan félretájékoztatást – mutatott rá. Dr. Járosi Márton aláhúzta, hogy ma már kutatások bizonyítják, hogy a nukleáris alapú villamosenergia-termelés – az összes körülményt: helyigényt, hulladék előállítást figyelembe véve – a legkevésbé veszi igénybe a környezetet.

Fotó: TelePaks
Fotó: TelePaks