Megerősítették a Paks és Reichertshofen közötti testvérvárosi szerződést

Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és Michael Franken, Reichertshofen polgármestere (j.) aláírják a testvérvárosi szerződés. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és Michael Franken, Reichertshofen polgármestere (j.) aláírják a testvérvárosi szerződés. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Harminc évvel ezelőtt kötött testvérvárosi szerződést Paks és Reichertshofen. A két város polgárai, civil szervezetei, intézményei között ez elmúlt évtizedek során máig tartó szakmai, emberi kapcsolatok alakultak ki. Virágzó az együttműködés a települések zenekarai, a kertbarátok között, kiemelkedően fontos és példaértékű a két település pedagógusai közötti partnerkapcsolat és a diákok csereüdültetése. A városok vezetői, testületei többször megerősítették a szerződést, 2004-ben Hajdú János és Anton Westner, 2009-ben Hajdú János és Michael Franken, míg 2014-ben Süli János és Michael Franken polgármesterek látták el kézjegyükkel a megállapodást.

A harmincéves jubileum alkalmából német delegáció érkezett a Város napjára. Michael Franken, Reichertshofen polgármestere vezetésével egyeztettek a paksi városvezetéssel a következő évek terveiről, az újabb kapcsolatépítési lehetőségekről, és ismét megerősítették a két település közötti testvérvárosi szerződést, amelyet Michael Franken és Szabó Péter polgármesterek írtak alá ünnepélyes keretek között.

Reichertshofen és Paks 1989. december 1-jén kötött testvérvárosi szerződést Hans Hammerl, akkori reichertshofeni polgármester és Jákli Péter akkori paksi tanácselnök aláírásával. Már jóval a szerződés megkötése előtt, 1986-ban felkereste Hans Hammerl és a dunakömlődi származású Stenger Pál Paks város vezetőit azzal a kéréssel, hogy az 1946-ban Reichertshofenbe kitelepített paksiak és dunakömlődiek szeretnék felvenni a kapcsolatot hivatalosan is szülőföldjükkel. Hiszen akkoriban még a családok közötti kapcsolattartás sem volt egyszerű. A testvérvárosi szerződés aláírását többszöri tárgyalás és a két település lakóinak cserelátogatásai előzték meg. A kapcsolatok ápolásáért végzett munkája és közösségépítő tevékenysége elismeréséül Hans Hammerl 1990-ben Paks Városért Emlékérmet kapott. 1991-ben Anton Westner, Reichertshofen polgármestereként szorosabbra fűzte az együttműködést a települések között, példaértékűen együttműködve Stenger Pállal, aki áldozatos munkájáért 1993-ban Pro Urbe kitüntetést kapott,2001-ben pedig Paks Város Díszpolgára lett. Anton Westner munkáját 2004-ben Paks Város Önkormányzata Pro Urbe kitüntetéssel ismerte el.