TETT-re Kész Nap Bátaapátiban

XIX. alkalommal rendezte meg a TETT-re Kész Napot a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT). A programon a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. és a TETT elmúlt években folytatott munkájának bemutatása és értékelése mellett, az ionizáló sugárzás alkalmazásairól, ezzel kapcsolatos alapismeretekről is szó volt.

Fotó: TelePaks
Fotó: TelePaks

Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban új technológia ad lehetőséget arra, hogy a biztonság színvonalának megőrzése mellett, költséghatékonyabban tárolják a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékát – mondta Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója. Az új módszer szerint négy darab 200 literes fémhordó kerül egy vékony falú, merevített fémkonténerbe, a hordók és a konténer fala közötti teret pedig folyékony radioaktív hulladékkal kevert cementpéppel töltik ki. Ezzel az eddigi holtteret is ki lehet használni. Kereki Ferenc szerint az így előállított kompakt hulladékcsomagok elhelyezése a kettes kamrában, öt sorban és hat oszlopban történik majd. Hozzátette, az új technológia bevezetése során számos feladatot kell megvalósítaniuk, jelenleg még az új csomagokat mozgató targonca beszerzése zajlik, ez elengedhetetlen az inaktív komplex próba lefolytatásához, amelyet a hatóság előtt kell elvégezni, és alapfeltétele annak, hogy bevezethessék az új technológiát.

Darabos Józsefné, Bátaapáti polgármestere, egyben a TETT elnöke az új technológia kapcsán kiemelte, hogy számára a biztonság mellett a legfontosabb az, hogy a lakosság tisztában legyen a telepen zajló tevékenységekkel. Hozzátette, a közvetlen lakossági fórumok mellett a tájékoztatásban kiemelkedő szerepet szán a társulás az ellenőrző csoportoknak is, akik már az idei évben is jártak a telephelyen. A TETT mindenkinek megteremtette a lehetőséget arra, hogy megismerkedjen az új technológiával.

Fotó: TelePaks
Fotó: TelePaks

A tudományos tanácskozás során Lázár István, az Országos Atomenergia Hivatal Tárolólétesítmény Felügyeleti Főosztályának vezetője „Sugárzó környezetünk” címmel tartott előadást, míg Bertalan Csaba, az NRHT fióktelep-vezetője az ionizáló sugárzás alkalmazásait mutatta be. Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs vezetője a nemzetközi lakossági elfogadottságról beszélt a hallgatóságnak. A TETT 2018. évi tevékenységét Darabos Józsefné ismertette, a Lakossági Ellenőrző Csoport munkásságáról pedig Metzné Darabos Orsolya számolt be.

A TETT-re Kész Napon átadták a Gránit-díjat is. Az elismerésben idén Darabos Józsefné Bátaapáti, valamint Krachun Elemér, Mőcsény polgármestere részesültek.