16 tagtelepüléssel működik már a TEIT

Fotó: TelePaks

Újabb három tag a TEIT-ben! Társulási megállapodást írtak alá a Társadalmi Ellenőrző Információs és Területfejlesztési Társulás településeinek polgármesterei, amely szerint Dunapataj, Györköny és Madocsa teljes értékű tagja lett a társulásnak.

A társulás ülésén több napirend szerepelt, köztük annak az együttműködési megállapodásnak a megújítása, amelyet tíz évvel ezelőtt kötött meg az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Társadalmi Ellenőrző Információs és Területfejlesztési Társulás (TEIT). Dr. Bálint József, a szervezet elnöke és dr. Kovács Antal, a PA Zrt. kommunikációs igazgatója az Erzsébet Nagy Szállodában tartott eseményen ünnepélyes keretek között írták alá az együttműködésről szóló újabb dokumentumokat.
– Több, mint egy évtizedes bővítési folyamat végére érkeztünk: az atomerőmű 12 kilométeres sugarába tartozó települések közül az a három, amelyet eddig nem vettek fel a társulásba, teljes jogú tag lett. Meggyőződésem, hogy a TEIT Dunapatajjal, Györkönnyel és Madocsával csak erősödött – mondta az eseményen dr. Kovács Antal. Braun Zoltán, Györköny polgármestere nagyon örül annak, hogy jó néhány év után végre csatlakozhattak a társuláshoz, hiszen ez segíteni fogja a település életét. – Számítunk arra, hogy az atomerőművel, illetve a bővítéssel kapcsolatos információk hatékonyan jutnak el hozzánk, az anyagi támogatás által pedig dinamikusabb lehet a fejlődés, amely a település fejlesztési céljait és a lakosság igényeit szolgálja – tette hozzá a község polgármestere.

2018 év végén járt le az utolsó tízéves keretszerződés, amit a TEIT-tel kötött az atomerőmű. Az ülésen ünnepélyes keretek között újították meg a megállapodást, amely idén középtávú, 4 évre szól, a támogatási szerződés pedig egy évre, amelyet minden évben megújítanak. Dr. Bálint József szerint az elmúlt tíz év hasznos volt, sok tapasztalatot gyűjtöttek. – Nemzetközi kitekintésünk is van, a szervezetünk munkáját ilyen szinten is példaértékűnek ítélték – hangsúlyozta a társulás elnöke. Dr. Kovács Antal szerint nagyon fontos, hogy a környező települések lakossága a lehető leginkább tájékozott legyen az atomerőmű működéséről, ennek a feladatnak a nagy részét pedig a TEIT végzi el. – Vállalatunk elemi érdeke, hogy a támogatás és a kommunikációs szerződés hosszú távon működjön. Ennek érdekében a települések vezetői közvetlenül kapnak információt az atomerőmű eseményeiről. A szervezeten belül működő ellenőrző bizottság pedig rendszeresen tesz látogatást vállalatunknál. Nagyon jó, hogy saját szemükkel győződnek meg az erőműben végzett munkáról – emelte ki Kovács Antal. A kommunikációs igazgató szerint az új blokkok vonatkozásában is fontos szerepet tölt be a TEIT. – Egyrészt fontos, hogy az ország lakossága is megtudja, hogy az erőmű közvetlen közelében pozitív az atomerőmű megítélése, másrészt pedig a csúcsidőben itt dolgozó 10.000 ember ellátását is a térség tudja biztosítani.

Dr. Bálint Józseftől megtudtuk, hogy felvették a kapcsolatot Paks II. vezetésével és kölcsönös a szándék, hogy együttműködési szerződést kössenek. – Folyamatosan tájékoztatnak bennünket a bővítéssel kapcsolatos aktualitásokról, Lenkei István, vezérigazgató, Mittler István, kommunikációs igazgató, sőt Süli János tárca nélküli miniszter is megjelent már többször a körünkben. Ezen felül már most is biztosítunk megjelenési lehetőséget a projektnek saját újságunkban illetve honlapunkon – tette hozzá dr. Bálint József.

A TEIT május elsejétől működik kibővített tagságával, összesen 16 településsel.