Átadták a Gyermekeinkért díjat a pedagógusnapi városi ünnepségen

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– Pedagógusnak lenni nem egy foglalkozás, nem egy mindennapi átlagos munka, hanem egy hivatás – mondta köszöntőjében Szabó Péter, Paks polgármestere a pedagógusnap alkalmából tartott városi ünnepségen a Csengey Dénes Kulturális Központban.

– A magam életéből is tudom, hogy pedagógusnak lenni nem nyolcórás állás, hanem egy létforma. Nemcsak azért, mert különösen a mai modern kommunikációs eszközökkel a szülők bármikor üzenhetnek, kérhetnek, kérdezhetnek, hanem azért is, mert az önökre bízott gyermekek sorsát, mindennapi apróbb-nagyobb problémáit nem tudják az iskolában hagyni, hanem hazaviszik magukkal szívükben, gondolataikban. Igen, ez a hivatás. Vagyis a magas színvonalon megélt szakma, melyhez az ember a létét adja hozzá.

A polgármester azt mondta, hogy fenntartóként felelősséget kell vállalnia az önkormányzatnak az óvodák infrastrukturális és szakmai fejlődéséért, az óvodapedagógusok és technikai dolgozók munkakörülményeiért és anyagi megbecsülésükért. – Hiszem, hogy az elmúlt időszakban sikerült fejlődést és szép eredményeket elérni ezeken a területeken, hiszen óvodáink alkalmazotti közösségeinek béren kívüli juttatását folyamatosan emeljük, ezzel is kifejezve munkájuk fontosságát, jelentőségét. Ebben az esztendőben számos óvodában sikerül megújítani a játszóudvarokat, és bízom benne, hogy óvodáink megújulása a következő években is folytatódhat – fogalmazott.

Szabó Péter arról is beszélt, hogy fenntartótól függetlenül tevékeny felelősséget hordoz és vállal az önkormányzat a Pakson működő iskolák állapotáért, fejlesztéséért. – Ennek kézzelfogható jeleként új ebédlőt építünk a Bezerédj általános iskolában, és jelentős kormányzati források bevonásán fáradozunk a többi, KLIK által fenntartott paksi intézmény szükséges infrastrukturális megújításához is. Ebbe a sorba illeszkedik a Balogh Antal katolikus iskolában tornacsarnok és tantermek építése is, melyet a Pécsi Egyházmegye finanszíroz. Hiszem, hogy mindezen tervek, emberi erőfeszítések bennünket, paksiakat gazdagítanak – húzta alá.

Köszönetet mondva az ünnepelteknek, azzal zárta beszédét: – A mai nap arra is figyelmeztet, hogy pedagógusnak lenni magvetés. Ezért a pedagógus a jövő embere is, aki folyamatosan hiszi és látja a jót. Saját hivatásában, a rábízott gyermekek lelkében, személyiségében. Teszi mindezt úgy, hogy közben tudja, az aratás ünnepe nem biztos, hogy az övé lesz.

A polgármesteri köszöntőt követően átadták a Gyermekeinkért díjat. Az oktató-nevelő munkát végző pedagógusok és pedagógiai szakszolgálati tevékenységet ellátók elismerésére alapított kitüntetést 1996 óta adják át, hagyományosan a pedagógusnapi városi ünnepségen. Idén Ziliziné Petrik Klára, a Paksi Bezerédj Általános Iskola pedagógusa és Nagy Márta, a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium pedagógusa részesültek ebben az elismerésben.

Ziliziné Petrik Klára Gyermekeinkért Díjas pedagógus. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Ziliziné Petrik Klára, Gyermekeinkért Díjas pedagógus. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Ziliziné Petrik Klára 1978-ban végzett a Kaposvári Tanítóképző Főiskola szekszárdi kihelyezett tagozatán. 1983 óta dolgozik a Bezerédj általános iskolában. Az alsó tagozat valamennyi területén dolgozott már, napközis nevelő, osztálytanító, osztályfőnök is volt. A nevelőtestületben szakszervezeti titkárként, majd a közalkalmazotti tanács tagjaként, munkaközösség-vezetőként is bizonyított. Pedagógiai munkájában kimagasló eredményeket ért el a művészeti nevelés területén, a Bezerédj iskolában zajló vizuális képzés oszlopos tagja. Értékteremtő, kreatív, szerteágazó technikával kivitelezett, formagazdag alkotásokat készítettek tanítványai. Rendszeresen megszervezik a Pincegaléria kiállítást, ahol diákjai kiemelkedő munkáit mutatják be. Tanítványaival rendszeresen ellátogatnak a Paksi Képtár, a Paksi Városi Múzeum, a Kincskereső Gyermekkönyvtár és a Csengey Dénes Kulturális Központ rendezvényeire. Tanítványai sikeresek az előadóművészetekben is, évről évre díjazottak a Regélő mesemondó versenyen is. Színvonalas, naprakész, innovatív munkaszemlélet, hivatástudat, önzetlenség és precizitás, a gyermek- és szakmaszeretet, a közösségért érzett felelősség jellemzi. Minden kisdiákra figyel, számára nem a tanterv teljesítése, hanem a gyermekek terhelhetősége, lelke és egyéni képessége számít, vélekednek róla a szülők, diákok. Az iskola vezetése, a tantestület és a szülők ajánlása alapján részesült Gyermekeinkért kitüntetésben – hangzott el a méltatásban.

Nagy Márta 1992-ben a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolán szerzett felsőfokú óvónői képesítést, majd ugyanott tanítói diplomát 1993-ban. Két évet óvónőként dolgozott, 1995-től a Paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tantestületének tagja, a 2014/2015-ös tanévben Balogh Antal-díjat kapott. Munkáját felelősségteljesen, pontosan, szeretettel végzi. Fontos számára a valódi értékek közvetítése, elfogadtatása. Órái változatosak, élethelyzetekkel, gyakorlati példákkal színesítettek. 2010 óta tart kerékpáros tábort, mely igen népszerű az iskolában. Folyamatos közösségépítő és közösséget összetartó munkája is példamutató. Tanítványai rajongásig szeretik, a szülők tisztelik. Figyelmesség, mély elkötelezettség, türelem és mérhetetlen szeretet jellemzi. A szülők szerint Márti egyértelműen pedagógusnak született. Néhány, szülőktől való, a díjazottról szóló gondolat is elhangzott a méltatásban, hogy csak néhányat idézzünk: „Azért szeretem, mert a gyermekem is szereti, mert elérte, hogy akarjon tanulni, szívesen megy iskolába (…) egyenrangúként beszél velük, és mégis fegyelmet tart.” „Mind emberségből, mind szakmaiságból csak elismeréssel szólhatunk róla. Mindig a maximumot nyújtja, számunkra ő a TANÍTÓ, nem is kívánhattunk volna jobbat gyermekünknek.” „Életem legjobb döntése volt, hogy gyermekemet Márti tanítja. Nincs olyan nap, hogy ne lennék hálás, mert tudom, látom és érzem, hogy a legjobb helyen van.” (Nagy Márta külföldi útja miatt nem tudott jelen lenni az ünnepségen.)

Az esten nyugállományba vonulása alkalmából köszöntötték Illés Zoltánnét, Hegedűs Istvánnét, Pretzné Varju Erzsébetet, Blóz Gizellát, Hesser Zoltánnét, Petőné Csuha Katalint, Puchné Szalai Máriát, C. Szabóné Kocsiczki Ilonát, Lehoczki Ágotát, Szabó Sándort, Czetthoffer Gyulánét, Magyar Istvánt. Aranydiplomát vehetett át Hirczi Józsefné, gyémántdiplomát (60 év) Kern Györgyné és Gyutai Attiláné, valamint vasdiplomát (65 év) Karszt Jánosné és Sárán Jenőné.

Az esten a Tűzvirág Táncegyüttes Don Quijote című táncszínházi előadását tekinthették meg a vendégek.