Együttműködési megállapodást kötött Gerjen Volgodonszkban

Négyoldalú megállapodást kötött Gerjen a Roszatom „Okos városok” programjához kapcsolódóan. A paksi atomerőmű közelében fekvő község mellett Szasznovij Bor, Kurcsatov és Poljarnie Zori csatlakozott a projekthez. Az erről szóló szerződést az Atomvárosok Csillagainak Együttállása elnevezésű programon írták alá Volgodonszkban. Az eseményről Gerjen község közösségi oldalán olvasható beszámoló.

Fotó: Gerjen Facebook-oldala
Fotó: Gerjen Facebook-oldala

Az orosz atomerőművek körül fekvő városokat tömörítő szövetség első alkalommal rendezte meg az Atomvárosok Csillagainak Együttállása elnevezésű nagyszabású rendezvényét, amelyen az orosz atomvárosok vezetői és meghívott vendégeik, köztük Gerjen polgármestere, valamint Magyarországról a Baranya megyei közgyűlés elnöke és Harkány küldöttsége vett részt. A rendezvényen a Roszatomot Dzsumberi Tekucsava, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese képviselte és jelen volt Szvetlana Csurilova, az orosz atomvárosok szövetségének felelős titkára.

A kétnapos rendezvény első napján az atomvárosi vezetők tájékoztatást adtak a városaikban megvalósult legújabb fejlesztésekről, és tapasztalatot cseréltek a fenntartható városüzemeltetésről és tapasztalatairól.

Gerjen polgármestere, Romhányi Károly beszámolt a település fejlesztési terveiről a paksi atomerőmű tervezett bővítése kapcsán. A rendezvény nagyszabású kulturális fesztivállal zárult, amelynek során bemutatkoztak az egyes városok művészeti csoportjai. A Rosztovi Atomerőmű közelében fekvő, mintegy 170 ezer lakosú Volgodonszk főterén kirakodóvásár, néptánccsoportok fellépése, este pedig tűzijátékok versenye színesítette a programot.

A rendezvényt záró sajtótájékoztató előtt Gerjen polgármestere, Romhányi Károly négyoldalú megállapodást írt alá, amely az „Okos városok” elnevezésű Roszatom-projekt keretében tapasztalatcserét tesz lehetővé.

A Kolai Atomerőmű mellett fekvő Poljarnie Zori városában valósul meg elsőként a lakosság életminőségének javítását, valamint a városi infrastruktúra működési hatékonyságának növelését szolgáló, a digitalizáció fejlesztéseit felhasználó program, amely iránt élénken érdeklődnek az orosz atomerőművek melletti városok is. Romhányi Károllyal együtt két atomváros vezetője, a Leningrádi Atomerőmű melletti Szosznovij Bor vezetője és a Kurszki Atomerőmű mellett fekvő Kurcsatov város vezetője írta alá a megállapodást.

Fontos megjegyezni, hogy a Leningrád II. Atomerőműben már működik a Paks II. egyik referenciablokkja.