Sikeres volt a sillerfesztivál

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Minden eddiginél többet, 231 sillerbort neveztek az idei paksi országos sillerfesztiválra. A borok 54 településről érkeztek, de nemcsak Magyarországról, hanem határainkon túlról is. Hazánkból 217 bort bíráltak a vizsgázott borbírók, ebből 44-et Paksról, Németországból 5, Szlovákiából 1 és Szerbiából 8 minta került eléjük a Sárgödör téren tartott, két napot felölelő rendezvény első napján. A sátras megnyitó után vonult el a 66 borbíró, hogy górcső alá vegyék a nevezett borokat hét bizottságban, hatfős csúcsbírói közreműködéssel.

Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a szakmai nap fővédnöke és csúcsbírája, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője kérdésünkre azt mondta, hogy a sillerbor átmenetet képez a rosé- és a vörösbor között, mivel a héjon erjesztés a siller esetében csak pár napon történik, ezért a vörösbornál kevésbé telt, színében is világosabb, inkább a fűszeresség, gyümölcsösség, könnyedség jellemzi.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Ez már a tizenkettedik fesztivál, de volt egy nulladik alkalom is, amikor azonban csak közönségbírálatot tartottunk, amire 32 bort neveztek – ezt már Polgár Zoltán, a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének alelnöke mondta. A sillerborról pedig azt, hogy kétféle siller van, a kék szőlőből készített, és a paksi, aminek különlegessége, hogy a kék és a fehér szőlőt összeszüretelték és együtt erjesztették.

A versenyen 29 bor aranyérmes lett, 90 ezüstérmes, 54 bronzérmes, illetve 58 oklevelet adtak át a másnap megtartott eredményhirdetésen. A fesztivál legjobb sillere a kiskőrösi Szentpéteri Borpince Kft. 2018-as évjáratú Néró sillere lett, a legjobb paksi siller pedig Babik István szintén 2018-as évjáratú nedűje. A részletes eredményekért ide kattintson!

Másnap bográcsos ételek főzőversenye és pogácsasütő verseny zajlott, előbbire 22, utóbbira 11 nevezés érkezett. Az ételeknél első lett Vájer Ferenc, aki silleres marhapofát készített, második Lőrincz József, akinek bográcsában halászlé főtt, harmadik pedig a Paksi Reform Főzőklub Egyesület legénycsalogató a sillerhez fantázianevű ételével. Különdíjat kapott Molnár Judit, aki káposztás paszulyt készített túróval és Adorján Mihály, aki gombás vaddisznópörköltet főzött. A pogácsák közül a zsűri a Paksi Reform Főzőklub Egyesület Rózsa nagymama krumplis pogácsáját találta a legfinomabbnak, és két különdíjat itt is kiosztottak, az egyik szintén a Paksi Reform Főzőklub Egyesület vihette haza, a másikat pedig Somkertné Szintai Andrea kapta túrós pogácsájáért.

A fesztivál mindkét napján voltak fellépők, az első estén DJ Cimbi (dr. Eigemann-Műhelyi János), a Siller nótakör, MC Hawer és a Tekknő, valamint Kerner József zenekara, másnap pedig az Electric Soul (Horváth Diána & Kovács Alíz), majd Pápai Joci adott koncertet. Mindemellett nyitott pincékkel és a fesztivál száz legjobb sillerborának kóstolójával is várták a közönséget.