Területvásárlásba kezd az önkormányzat

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Az értékbecslést követően vételi ajánlatot tesz az önkormányzat a Táncsics park és a volt konzervgyár területén lévő ingatlanokra – erről határozott rendkívüli ülésén a képviselő-testület. A döntést az indokolta, hogy a városvezetés az érintett övezetben szeretné kialakítani az új városközpontot, az állam pedig egy integrált katasztrófavédelmi, rendészeti, igazgatási központot. – Az államtitkárság kérésére dél felől, a Nyárfa utcától haladva tizenhárom ingatlantulajdonost keresünk meg vételi ajánlattal, a későbbiekben északi irányban folytatjuk az ingatlanvételt egészen a Táncsics parkig – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere.

A tervezett új sportcsarnok és jégcsarnok építése kapcsán szintén ingatlanvételről határoztak a képviselők. Az önkormányzat a két létesítmény építéséhez szükséges ingatlanok tulajdonviszonyának rendezését vállalta, az építést a sportcsarnok esetében az Atomerőmű Sportegyesület végzi TAO-ból, a jégcsarnokról e tekintetben még nem született döntés. – A városközpontnak és a sportlétesítményeknek kijelölt területek esetén kisajátításra akkor kerülhet sor, ha a vételi ajánlatot valamilyen okból nem fogadja el az ingatlantulajdonos. Az ingatlanvételhez szükséges forrás egyébként az önkormányzat rendelkezésére áll, hiszen a kormány többek között erre a célra biztosít 8 milliárd 17 millió forintot – tájékoztatott Paks polgármestere.

A Protheus Zrt. kistulajdonosai vételi ajánlatot nyújtottak be az önkormányzathoz, miszerint tulajdonrészt szeretnének kivásárolni a cégből mintegy 10 millió forint értékben. A testület 270 törzsrészvény értékesítéséről döntött.

Tárgyaltak a képviselők a Paksi Benedek Elek Óvoda és a Paksi Napsugár Óvoda alapító okiratának módosításáról is. Erre azért volt szükség, mert a város magas adóerő-képességének köszönhetően megszűnt Pakson a közmunkaprogram, de a Terület és Településfejlesztési Operatív Programban pályázhatnak támogatásra ahhoz, hogy a foglalkoztatottak az intézményekben maradhassanak. Ez nyolc hónapig ebből a forrásból, a fennmaradó négy hónapban pedig önkormányzati finanszírozásból valósulhatna meg.