Világszerte épülnek innovatív 3+ generációs blokkok

Mozgalmasak voltak az elmúlt hónapok az atomenergia-iparban. Számos 3+ generációs reaktor létesítése ért mérföldkőhöz. Az innovatív technológiát alkalmazó blokkok jobb gazdasági mutatókkal bírnak, illetve aktív és a passzív biztonsági megoldásaik révén a lehető leghatékonyabb védelmet biztosítják. Ilyen blokkok épülnek majd Pakson is, hogy a jelenleg működő egységek üzemidejének lejárta után is biztosítsák az elérhető árú, klímabarát villamos energiát.

Az év elején Bulgária második atomerőművének továbbépítéséről döntött. A bolgár kormány 2019 márciusában közzétett jelentése szerint, az építés 2020–2021-ben folytatódhat. Az országban jelenleg egy atomerőmű üzemel két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű, szovjet gyártmányú reaktorral, ezek az ország áramtermelésének 33 százalékát adják.

Jelentős előrelépések történtek a kínai atomerőmű-projektekben is. A CNNC kínai állami atomenergetikai konszern és a Roszatom vállalat március 7-én a Tianwani Atomerőmű 7-es és 8-as blokkjának létesítésére vonatkozóan általános, a Xudabao Atomerőmű 3-as és 4-es blokkjára vonatkozóan pedig műszaki projektszerződést írt alá. A Tianwani Atomerőmű orosz tervek szerint épült, VVER-1000-es reaktorokkal felszerelt 4. blokkját 2018. október 27-én kapcsolták hálózatra.

Tavasszal az első török atomerőmű építése is fontos mérföldkőhöz érkezett, március 8-án befejezték a beton beöntését az 1. blokk alapzatába. A továbbiakban a kettős falú reaktorépület belső és külső falait építik majd meg. Ezzel párhuzamosan már zajlik a további blokkok létesítési engedélyéhez szükséges tervdokumentáció előkészítése. A Roszatom konszern közreműködésével épülő Akkuyu Atomerőmű telephelyén négy blokk létesítését tervezik.

Április elején adták hírül, hogy az első fehérorosz atomerőművi blokkon elkezdődtek az üzembe helyezés előkészületei. Az osztraveci telephelyen két VVER-1200 típusú blokk épül. Az első kivitelezése 2013 novemberében, a második 2014 áprilisában kezdődött el, előbbit idén, utóbbit jövőre tervezik indítani.

Ugyancsak április eleji hír, hogy elkezdődött Üzbegisztánban egy – két VVER-1200-as reaktorral felszerelt – atomerőmű telephelyének kiválasztása. Oroszország és Üzbegisztán az atomerőmű építésében való együttműködésre 2018 szeptemberében írt alá megállapodást.

Eközben több oroszországi atomerőmű-projekt is elérte az üzembe helyezés, illetve üzemeltetés szakaszát. Május 1-jén hálózatra kapcsolták a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második blokkját, amely már a harmadik üzemelő VVER-1200-as blokk a világon.

Az épülő VVER-1200-as reaktor a Leningrádi Atomerőműben. Forrás: rosengergoatom.ru
Az épülő VVER-1200-as reaktor a Leningrádi Atomerőműben. Forrás: rosenergoatom.ru

Az első ilyen egységet 2016-ban indították el ugyanitt, és azóta 18,3 milliárd kWh villamos energiát termelt, a másodikat a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésében állították termelésbe, amely 2018 óta már 5,7 milliárd kWh villamos energiát termelt.

A korábbi, 1000 megawattos orosz blokkokkal összehasonlítva a 3+ generációs blokk számos előnnyel bír, amelyek jelentősen növelik gazdasági teljesítményét és biztonságát amellett, hogy a főberendezés élettartama megduplázódott, 30-ról 60 évre. Az egység nukleáris biztonsági szempontból megfelel a legmagasabb nemzetközi követelményeknek.

(X)