Közös képzési programok indítását tervezik

Együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetem és Paks Város Önkormányzata. A felek a jövőben közös pályázati projektek kidolgozásával együttesen járulnak hozzá a paksi telephelyen tervezett képzési programok bővítéséhez.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Szabó Péter, Paks polgármestere (b.), Prof. dr. Gábriel Róbert (k.) és Prof. dr. Szécsi Gábor (j.). Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A paksi önkormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy támogassa és előmozdítsa a város gazdasági érdekeivel és céljaival összhangban lévő egyetemi fejlesztések helyi megvalósítását. Ezért a Pécsi Tudományegyetemmel közös pályázati projektek kidolgozásával együttesen járulnak hozzá a paksi telephelyen tervezett képzési, kutatási programok körének bővítéséhez. Az együttműködésről szóló megállapodást ma délelőtt (06.05.) írták alá az Erzsébet Nagy Szállodában.

– Köztudott, hogy a Paks II-es fejlesztés milyen kellemes terheket is ró a városra, mert a beruházásnak nagyon sok előnye van, amiből a város profitálni tud. De ezt csak úgy tudja megtenni, ha az alapokra, például az oktatásra is nagy hangsúlyt fektet – mondta Szabó Péter az ünnepélyes szerződéskötésen. Városunk polgármestere hozzátette: – A Pakson megvalósuló felsőoktatási programok fontos szerepet játszanak a helyi gazdaság fejlesztésében, a szakemberszükséglet biztosításában és a fiatalok itthon tartásában.

Az egyetem által kiadott közlemény szerint a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának kiemelt feladata, hogy működési területe társadalmi, kulturális, gazdasági fejlődését elősegítse, és centrumként szerepet vállaljon a térségi kohézió erősítésében. Emellett a társadalmi kihívásoknak eleget téve folyamatosan fejlessze képzési portfólióját, korszerű válaszokat, piacképes és jól hasznosítható tudást kínálva a térség és Tolna megyei társadalmi, gazdasági kihívásaira.

– A legsürgősebb feladatnak azt tartjuk, hogy elkezdődjön az orosz nyelvi képzés és kulturális érzékenyítés, illetve hogy létrejöjjenek a beruházás egészségügyi peremfeltételei. Örülök annak, hogy lokalitásában legközelebb levő karunk még a jelenleginél is közvetlenebb kapcsolatokat fog ápolni Paks városával – fogalmazott Prof. dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem általános, tudományos és innovációs rektorhelyettese. Prof. dr. Szécsi Gábor, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja arról tájékoztatott, hogy a honlapjukon meghirdetett továbbképzésekre, tanfolyamokra, tréningekre nyár végéig lehet jelentkezni, a felmerülő plusz képzési igényekről folyamatosan egyeztetnek majd az önkormányzattal.

Ahogy a közleményben olvasható, a PTE KPVK stratégiai célja, hogy a PTE paksi jelenléte mellett saját képzési portfólió-elemeit és tudásbázisát is elérhetővé tegye Paks város és a térség számára. A felek közös pályázati projektek kidolgozásával együttesen járulnak hozzá a tervezett képzési, kutatási programok körének bővítéséhez, valamint a PTE KPVK IQ Központ eredményes működését célzó fejlesztések megvalósításához.