Dr. Kovács Antal: Pakson nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset

A paksi atomerőmű. Fotó: Babai István
A paksi atomerőmű. Fotó: Babai István

Pakson nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset, mert a két blokktípus tervezése teljesen más. A paksi atomerőműben aktív és passzív, emberi beavatkozást nem igénylő rendszerek garantálják a biztonságos működést. Minden biztonsági rendszerből három van, a szakembergárdát pedig elkötelezett, motivált, magas biztonsági kultúrával rendelkező szakemberek alkotják – minderről dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója beszélt az újságíróknak tartott Miért nem lehetne leforgatni Pakson a Csernobil című filmet? elnevezésű eseményen. Magyarországon is nagy figyelmet kapott a Csernobil című minisorozat, aminek okán fontosnak tartották mindezt elmondani, hangsúlyozni a különbségeket.

Fotó: Babai István/archív felvétel
Reaktorcsarnok. Fotó: Babai István/archív felvétel

A résztvevő harminckét újságíró megtekintette a Karbantartó és Gyakorló Központot, a védett vezetési pontot, jártak a blokkvezénylőben, valamint megnézték a látogatófolyosóról a reaktorcsarnokot. Dr. Kovács Antal kiemelte, fontos, hogy az ország mit gondol arról az objektumról, ahonnan a hazai villamosenergia-termelés fele származik, ezért hívják fel a figyelmet arra, hogy a paksi és a csernobili atomerőművek között milyen tervezési, műszaki különbségek vannak. Hangsúlyozta, hogy a paksi atomerőműben olyan biztonsági rendszerek működnek, amelyek „kiküszöbölik” az esetleges emberi hibákat. – Biztonsági szempontból is a világ legjobb erőművei között teljesít a paksi – mutatott rá a kommunikációs igazgató.

Dr. Kovács Antal arról is beszélt, hogy minden döntést alapos körültekintéssel, a biztonsági szempontok elsődlegessége mellett hoznak meg, a biztonsági igazgatóság belső, valamint a nukleáris hatóság külső kontrollja mellett.

Dr. Kovács Antal szerint az elmúlt időszakban is tapasztalták, hogy az atomerőmű tevékenységével az emberek többsége elégedett, de az is nyilvánvaló, hogy a megújulók előtérbe kerültek. Az egyes energiaforrások megítélése szempontjából elengedhetetlen a hiteles tájékoztatás, az, hogy reális képet kapjon mindenki az atomerőmű működéséről, az atomenergia hazai áramellátásban betöltött szerepéről.

– Ha komolyan gondoljuk a globális felmelegedés elleni harcot, akkor minden széndioxid-kibocsátás mentesen termelő egységre szükség van. Mi ezt nagyon nagy biztonsággal, előre tervezhetően és nagyon olcsón tudjuk megtenni – fogalmazott.

Kovács Antal kiemelte, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyitott, bárki ellátogathat a paksi atomerőműbe. Éves szinten 30-40 ezren élnek is ezzel a lehetőséggel.

A sajtóbejárást tájékoztató követte. Fotó: TelePaks
A sajtóbejárást tájékoztató követte. Fotó: TelePaks