Süli János miniszter a belorusz atomerőműben járt

Ostrovec – Forrás: Wikipedia

Az épülő belarusz atomerőműben tett látogatást Süli János. A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter és az általa vezetett küldöttség tagjai megtekintették az atomerőmű építésének munkálatait, találkoztak az atomerőmű és az ASZE Mérnöki Vállalat, a Roszatom mérnöki divíziójának vezetőivel.

A Roszatom közleménye szerint a magyar szakemberek számára azért érdekes a Belarusz Köztársaságban épülő atomerőmű, mert Magyarországon is orosz gyártmányú VVER-1200 típusú reaktorral szerelt blokkok fognak épülni a Paks II. projekt keretében, és a belarusz tapasztalatokat számos szervezési kérdésben hasznosíthatja a magyar fél.

Mit írják, a látogatás során megvitatták az erőműépítés időszakában az építői létszámmal és a dolgozók elhelyezésével kapcsolatos kérdéseket. Belarusz részről megosztották a magyar vendégekkel az infrastruktúra kialakításával kapcsolatos tapasztalatokat. Az erőmű mellett található Osztrovec városban jelenleg is zajlik a lakások és a szociális létesítmények építése. A küldöttség az építés alatt álló erőmű mellett az atomerőmű oktatási központjában is járt, ahol folyamatban van a blokkokat üzemeltető szakemberek felkészítése.

– A belarusz fél nagy tapasztalatot szerzett abban, hogy egy olyan fontos létesítmény esetében, mint az atomerőmű, megteremtse a lakhatás feltételeit és a megfelelő munkakörülményeket. Tekintettel a két beruházás nagyságrendbeli hasonlóságára, ezeket a tapasztalatokat hasznosítani tudjuk majd a Paks II. atomerőmű építése során – összegezte a látogatás eredményét Süli János.