A Határtalanul programban jártak Erdélyben diákok az I. István Szakképző Iskolából

A Szekszárdi Szakképzési Centrum I. István Szakképző Iskolája sikeresen pályázott a Határtalanul programra 2019-ben. A pályázat keretében huszonkét tanuló és három pedagógus utazhatott Erdélybe júniusban. A diákok és kísérőik színes programokon keresztül megismerhették többek között Kolozsvárt, Parajdot, Szovátát, Farkaslakát, Segesvárt és Székelyudvarhelyet. Az utazás egyik állomásaként meglátogatták a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskolát, ahol jó kapcsolatot alakítottak ki az iskola diákjai a kint élő magyar gyerekekkel.

Székelyudvarhelyen, Orbán Balázs szobránál. Fotó: Az iskola felvétele.
Székelyudvarhelyen, Orbán Balázs szobránál. Fotó: Az iskola felvétele.

Az első napon a gyönyörű panorámát nyújtó Királyhágó tárult eléjük, majd kétórás séta keretében Kolozsváron meglátogatták Mátyás szülőházát és megnézték a Mátyás szobrot. A második napon Parajdról, ahol a szállásuk volt, elutaztak Székelyudvarhelyre, ahol a partneriskolával közösen városnézésen vettek részt, majd délután Székelyudvarhely kulturális központjában, nézőként, a város középiskoláinak TUDÁSZ nevű szellemi vetélkedőjén. A harmadik napon Parajdon meglátogatták a sóbányát, majd Szejkefürdőn jártak Orbán Balázs sírjánál, a Tamási Áron emlékmúzeumban Farkaslakán pedig rendhagyó irodalomórán vettek részt. Délután Korondra látogattak, ahol a gyerekek láthatták, milyen gazdag a helyi népművészet. A nap végén Szovátán, a Medve-tónál rendhagyó természetismeret órán vettek részt, ahol a „Tó a tóban” programot is bemutatták nekik. A búcsúesten tábortűzre és közös éneklésre került sor. A negyedik napon, a hazaút során megpihentek Segesváron, majd a késő esti órákban érkeztek vissza Paksra.

A Határtalanul program részeként a következő héten a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakiskola diákjai és pedagógusai tettek viszontlátogatást. Az első napon, a hosszú út után, Pakson vacsora, majd pihenés következett. A második napon reggelivel várták őket Biritón, majd egy izgalmas, gólokban gazdag barátságos focimérkőzés következett. Utána kialakítottak egy barátságkertet, ahova közösen virágokat ültettek. Ezt követően ellátogattak az atomerőműbe, ahol rendhagyó fizikaóra keretében vendégeik megismerhették az atomerőmű működését. Délután balatoni kirándulás következett, Tihanyban meglátogatták az apátságot, a Panoptikumot és a visszhangkövet, Zánkán pedig fürdőzés és szabadprogram várta a gyerekeket. A harmadik napon Budapestre utaztak, ahol városnézés keretében meglátogatták a Parlamentet, a Kossuth teret, a várat és a Citadellát. A várban rendhagyó történelemórán vettek részt. Este, pihenésként, a Dunán hajókázva élvezhették Budapest gyönyörű, esti látképét. Az utolsó napon összegezték a tapasztalatainkat, és a két iskola megállapodott abban, hogy a jövőben is tartják a kapcsolatot.

Paks-Biritó –Székelyudvarhely barátságos mérkőzés. Fotó: Az I. istván Szakképző Iskola felvétele

A program célkitűzéseit, feladatait sikeresen megvalósították. Ez az öt nap bebizonyította, hogy az elméletben tanultak elmélyítése legjobban akkor valósítható meg, ha azt meg is tapasztalják a diákok a valóságban. Az Erdélyben eltöltött napok segítettek abban, hogy diákjaik ráébredjenek arra, hogy kultúránk, nyelvünk és történelmünk szorosan összefonódik Erdéllyel. Láthatták, hogyan élnek a határon túli magyarok, megértették, hogy az államhatárok jelképes mivolta az Európai Unióban miért is fontos a magyarság számára.

/Forrás: A Szekszárdi Szakképzési Centrum I. István Szakképző Iskolájának beszámolója/