Elkezdődött A legszebb konyhakertek verseny zsűrizése

Elkezdődött „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program paksi fordulójának zsűrizése. Nyiratiné Nász Rózsa, a Paksi Kertbarátok Egyesületének elnöke, a partnerszervező Agrongineer Bt. képviseletében Matus Dóra koordinátor, valamint Seregély Erzsébet, a DC Dunakom Zrt. parkfenntartási részlegének vezetője két alkalommal látogatják végig a nevezett kerteket. Az első körútjukon Harmat Bélához kísértük el őket.

Harmat Béla. Fotó: Molnár Gyula
Harmat Béla asztalára a saját kertjéből kerül a paradicsom. Fotó: Molnár Gyula

Mint megtudtuk, a házigazda családi ösztönzésre nevezett a megméretésre. A kertjét bejárni felér egy kirándulással: 4500 négyzetméteren művel földet, és szinte talpalatnyi hely sincsen valamilyen növény nélkül, van szőlő, gyümölcsfák és konyhakerti növények egyaránt. Emellett virágokban is bőven lehet gyönyörködni nála, kora tavasztól késő őszig többféle is díszlik a malomhegyi ház körül. Harmat Béla elmondta azt is, hogy minden évszakban ad munkát a kertje, amit egyedül művel, napi 3-4 órában. Azt is megtudtuk tőle, hogy 7-8 évesen már szőlőt metszett, állatokat gondozott egy parasztcsaládnál, és hiába unszolták tanárai, hogy válassza a pedagóguspályát, végül kertész lett, azaz a hivatása a hobbija, és fordítva.

A teraszon muskátli díszlik. Fotó: Molnár Gyula
A teraszon muskátli díszlik. Fotó: Molnár Gyula

Matus Dóra úgy tájékoztatott, hogy Harmat Béla kertje mellett további tizennégyet vesznek górcső alá a helyi megméretésben. A nevezettek között van zártkerti gyümölcsös, konyhakert, balkon- és vegyes művelésű kert is. Nagy örömükre közösségek is jelentkeztek, két általános iskola és egy tagóvoda. – Ami a nevezők számát illeti, elégedettek vagyunk, hiszen Paks most először vesz részt a programban – fogalmazott. Arról is beszámolt, hogy a bírálati szempontok között szerepel az adott kert kialakítása, a fajtagazdagság, a rendezettség, a gyommentesség, a metszés, az ötletes kialakítások, a biomódszerek, a komposztálás, a permetezés módszere, azaz igen sok mindent figyelembe vesz a döntésnél a zsűri, mely minden kategóriában egy-egy helyi nevezőt országos díjra jelölhet, amennyiben érdemesnek találja rá, s úgy tűnik, lesz ilyen paksi kert. Láttak különleges, egyedi megoldásokat, és találkoztak olyan emberekkel, akiktől talán még a szakemberek is tanulhatnának ezt-azt. Körülbelül egy hónap múlva újabb körútra indul a zsűri, majd a kiértékelés következik, az eredményhirdetést pedig a szeptember 7-i Spájz vásáron tartják.

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programot Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere indította el 2012-ben, azóta több száz település, több ezer kerttel csatlakozott a megméretéshez. A verseny célja, hogy elismerést és megbecsülést szerezzen a konyhakertet művelőknek, illetve, hogy ösztönözzék a szülőket arra, hogy továbbadják a tapasztalataikat a gyermekeiknek.