Süli János: A 2009-es döntés változatlanul indokolt

Süli János tárca nélküli miniszter. Fotó: Paks II. Zrt.
Süli János tárca nélküli miniszter. Fotó: Paks II. Zrt. archív

A magyarországi áramellátás biztonsága és a klímavédelmi célok végrehajtása érdekében is szükséges Paks II. megépítése, a 2009-es döntés változatlanul indokolt – mondta Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt.

A miniszter hagyományos, éves meghallgatásán azt hangsúlyozta, hogy a paksi bővítés nélkül nem teljesíthető a hazai termelésű villamos energia arányának növelése, és a környezetvédelmi célkitűzések sem érhetőek el.

Süli János képviselői kérdésre úgy fogalmazott, hogy az új blokkok több évvel korábban kereskedelmi üzembe lépnek, mielőtt a régi blokkok meghosszabbított üzemideje lejárna. Mint kifejtette: a beruházás befejezésének dátumát akkor tudja megmondani, miután benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalnak az új blokkok létesítési engedélykérelmét.

A finanszírozással kapcsolatban kiemelte, hogy a beruházást fix áron, 12,5 milliárd euróért valósítja meg az orosz fővállalkozó, a Roszatom. Hozzátette ugyanakkor, hogy a törlesztést nem az eredetileg tervezett 2026-os időponttól kezdené Magyarország, hanem az új blokkok kereskedelmi üzembe állása után, az erről szóló javaslat a szükséges egyeztetések után az Országgyűlés elé kerül majd.

Ugyancsak kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a létesítési engedélykérelmet, illetve az ahhoz tartozó csaknem 300 ezer oldalas dokumentációt úgy nyújtják majd be, hogy az engedélyeztethető legyen. Az orosz fővállalkozó építi a világon a legtöbb atomerőművet, a paksi létesítmény tervei mindenben megfelelnek a legszigorúbb uniós és magyar nukleáris biztonsági előírásoknak – tette hozzá.

Az ország villamosenergia-igénye folyamatosan nő. Tavaly a felhasznált áram 31,6 százalékát kellett importból fedezni, de vannak olyan időszakok is, amikor 50 százalék feletti az import aránya. A villamosenergia-igény növekedése nem állítható meg a háztartások energiafelhasználásának racionalizálásával – fejtette ki a miniszter.

A projekt állásáról Süli János azt mondta: eddig mintegy 300 engedélyt kaptak meg, és összesen körülbelül 6000 engedélyre lesz szükség a 60 évig biztonságosan üzemelő új paksi atomerőművi blokkok megvalósításához. Beszámolójában a miniszter kitért arra, hogy júniusban elkezdődött a Paks II. beruházás első felvonulási épületeinek kivitelezése.

Az MTI beszámolója szerint a Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője az ülést követő sajtótájékoztatóján a beruházást övező bizonytalanságok miatt a szerződés felmondását sürgette.