Földi és légi szúnyoggyérítés lesz

Archív felvétel. Fotó: Babai István
Archív felvétel. Fotó: Babai István

A Magyarország kormánya által elrendelt országos csípőszúnyog-gyérítést, melyhez fedezetet is biztosít, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja koordinálja, mely a szervezésre és lebonyolításra a PMG Szúnyogkontroll Konzorciumot mint kivitelezőt, és a Pannon-Bio-Kalibra Konzorciumot mint szakértőt választotta ki. A gyérítést földi és légi biológiai módszerekkel, valamint földi és légi kémiai módszerekkel, a szakértők által meghatározott területeken kell elvégezni.

A biológiai gyérítés nem igényel különösebb bejelentést, az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog-lárvákat pusztítja el, a szer a környezetre nincs káros hatással. A földi kémiai irtás során felhasznált készítmények: Deltasect 1,2 ULV. A légi kémiai kezelés során Deltasect 1,2 ULV készítményeket alkalmaznak. A készítmény kijuttatott formájában kizárólag rovarokra van káros hatással, a melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, és a környezetet sem károsítja.

Paks közigazgatási területén a légi kémiai védekezés 2019. július 10-én lesz, tartaléknapok 2019. július 11-12. A földi kémiai védekezést ma (2019. július 8.) végzik el, tartaléknapok 2019. július 9-10. A légi kémiai irtások a napnyugtát megelőző időszakban, míg a földi kémiai irtások a napnyugta utáni időszakban történnek.