Hasznos tapasztalatok a Paks II. projektben Fehéroroszországból

Asztravecben a Paksra tervezettekhez hasonló két blokk épül , ezért az ottani tapasztalatok jól hasznosíthatóak a Paks II. projektben – fogalmazott Süli János fehéroroszországi szakmai útjáról. A tárca nélküli miniszter röviddel az Asztravecben tett látogatás után az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt beszélt arról, hogy a Paks II. beruházás indokoltsága változatlanul fennáll.

Akárcsak Pakson, Asztravecben is két 3+ generációs reaktorral felszerelt blokk épül. Az egyes blokk üzemanyaggal feltöltését és fizikai indítását szeptemberre tervezik. A két projekt hasonlósága miatt folyamatában érdemes követni a fehérorosz beruházást – mondta Süli János miniszter, miután meglátogatta az atomerőművet. – Az, hogy mennyi a földkitermelés időigénye vagy milyen ütemezésben zajlott az üzemeltető személyzet felkészítése, egyaránt hasznos tapasztalat – fogalmazott a miniszter. Azt mondta, a paksi blokkok előtt hat-hét orosz tervezésű VVER-1200 reaktor kapcsolódik be a termelésbe, ezek jó referenciát jelentenek a Paks II. projekt számára annak ellenére, hogy minden blokk más és más, hiszen a terveken kisebb módosításokat hajtanak végre a telephely adottságait és az adott ország szabályzórendszerét figyelembe véve. A paksi blokkok például robusztusabbak lesznek a többinél, és terheléskövető üzemmódban működnek. – A Paks II. projektben is jelentős lépések történtek a szakemberképzés terén, zajlik az instruktorok felvétele, és hat egyetemmel együttműködve indul szeptemberben az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök-képzés. Az asztraveci tapasztalat arról győzött meg, hogy legjobban a létesítés fázisában tudják megszerezni a szükséges ismereteket a majdani üzemeltetők – összegezte a miniszter.

Süli János miniszter. Forrás: Paks II. Zrt.
Süli János miniszter. Forrás: Paks II. Zrt.

Süli János beszélt arról is, hogy a fehérorosz atomerőműtől 10 km-re fekvő Asztravec fejlesztéséről is tájékozódtak. A lakásépítés három ütemben zajlik, vele párhuzamosan az intézményrendszert is fejlesztik, óvodákat, iskolákat, uszodát építettek, és gondoskodnak arról is, hogy a dolgozók tartalmasan tölthessék a szabadidejüket – részletezte Süli János, kitérve arra, hogy ez a Paks II. projektben is hasonlóképpen lesz. A térségfejlesztés első fontos fázisa a környező utak felújítása, amihez a forrás rendelkezésre áll, így a munka is elkezdődhet, mihelyt a szükséges műszaki tervek is meglesznek. A legelőrehaladottabb a Paks–Cece út státusza, annak és a Paks–Nagydorog szakasznak a felújítása reményei szerint ez év végén, jövő év elején elkezdődhet, mondta a miniszter, hozzáfűzve: még nyári szünet előtt szeretne egy lakásépítésre vonatkozó programot a kormány elé terjeszteni.

Süli János a fehérorosz út után az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt tartott éves beszámolót, ahol azt mondta: a magyarországi áramellátás biztonsága és a klímavédelmi célok végrehajtása érdekében is szükséges Paks II. megépítése, a 2009-es döntés változatlanul indokolt. Az ország villamosenergia-igénye folyamatosan nő. Tavaly a felhasznált áram 31,6 százalékát kellett importból fedezni, de vannak olyan időszakok is, amikor 50 százalék feletti az import aránya. A hazai termelésű villamos energia arányának növelése és a környezetvédelmi célkitűzések elérése nem teljesíthető a paksi bővítés nélkül.

(X)