Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

Tanulmányi Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt azzal a céllal, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az energetika, az atomenergia iránt, egyúttal tehetséges, jól képzett szakemberekkel erősítse a Paks II. projekt megvalósításán dolgozó szakembergárdát. A középiskolásoknak és egyetemistáknak meghirdetett, „Atomenergia – A biztos jövő” elnevezésű programra szeptember 20-ig lehet jelentkezni.

Fotó: Paks II. Zrt.
Fotó: Paks II. Zrt.

Az évszázad magyarországi beruházásához jelentős számú, jól képzett szakemberre van szükség. A Paks II. Zrt. ennek érdekében hívta életre az „Atomenergia – A biztos jövő” Tanulmányi Ösztöndíjprogramot. Ennek célja – mint Mittler István, a cég kommunikációs igazgatója kifejtette –, hogy az energetika, atomenergia iránt érdeklődő fiatalok tanulmányainak támogatásával elősegítse az új blokkok létesítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges munkaerő biztosítását. – A Tanulmányi Ösztöndíjprogrammal szeretnék a fiatalok figyelmét ráirányítani a műszaki pályára, konkrétan az atomenergetika szakterületére – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.
Mittler István kiemelte: a program vonzó támogatási rendszerrel ösztönzi jelentkezésre a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. Három, egymásra épülő szakasz keretében akár a középiskolai évektől a mesterszakos diploma megszerzéséig célzott szakmai orientációt és versenyképes juttatási csomagot nyújt, valamint álláslehetőséget kínál a felsőfokú tanulmányaikat befejező hallgatók számára.
A 2019/2020-as tanévben induló programban középiskolások és egyetemisták is pályázhatnak ösztöndíjra. Bognár Péter, a Paks II. Zrt. humán erőforrás igazgatója arról tájékoztatott, hogy az előbbi kategóriában a paksi Energetikai Szakgimnázium és Kollégium (ESZI) diákjainak jelentkezését várják. Az egyetemisták esetében pedig a pályázati programban megjelölt felsőoktatási intézmények, azaz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pannon Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, az Óbudai Egyetem meghatározott képzéseinek hallgatói pályázhatnak. A jelentkezési határidő 2019. szeptember 20-a.
A benyújtott pályamunkák előzetes elbírálását követően a legjobbnak ítélt pályázók felvételi elbeszélgetésen vesznek részt; az így elért eredmények alapján bíráló bizottság dönt arról, hogy kik kapcsolódhatnak be a programba. A Paks II. Zrt. öt középiskolás, valamint összesen tíz alapképzésben vagy mesterképzésben részt vevő egyetemi hallgató számára biztosít ösztöndíjat a 2019/2020-as tanévtől – tette hozzá Bognár Péter.
A nyertes pályázók, amennyiben az ESZI diákjai, félévente bruttó 75 ezer forint ösztöndíjban részesülnek, ha felsőoktatási intézményben tanulnak, félévenként bruttó 300 ezer forint ösztöndíjat kapnak.
A részletes pályázati feltételek itt olvashatóak, a jelentkezéshez szükséges dokumentumok ugyanitt letölthetők.
Mittler István hozzátette, a Paks II. Atomerőmű Zrt. feladata az új paksi telephelyű atomerőművi blokkok létesítésének előkészítése, a beruházás lebonyolítása mellett az új blokkok üzemeltetése is. Mivel ezek tervezett üzemideje 60 év, így a társaság hosszú távra biztosít munkalehetőséget jelenlegi és leendő munkatársai számára.

(X)