Sikeres a Paks II. Zrt. gyakornoki programja

Évente tíz-tizenöt fiatal tölti szakmai gyakorlatát a tervezett új paksi blokkok létesítésére alapított projekttársaságnál. A Paks II. Atomerőmű Zrt. idén orientációs és mentori programot indított annak érdekében, hogy elősegítse a szakmai gyakorlatukat a társaságnál töltő fiatalok beilleszkedését, szakmai fejlődését.

A szakmai gyakorlatos program a Paks II. egyre bővülő szakemberképzési palettájának fontos eleme a Paks II. Akadémia és a tanulmányi ösztöndíjprogram mellett. A Paks II. Atomerőmű Zrt. gyakornoki programja, amely népszerű a főiskolai, egyetemi hallgatók körében, öt éve zajlik sikeresen: a társaság 2015 óta biztosít szakmai gyakorlati lehetőséget a felsőoktatásban részt vevő hallgatóknak. Évente 10-15 fiatal tölti szakmai gyakorlatát a két atomerőművi blokk létesítésére alapított társaságnál.

– Annak érdekében, hogy elősegítsük a fiatalok beilleszkedését, szakmai fejlődését, idén orientációs és mentori programot indítottunk – tájékoztatott Kovács Gábor, a Paks II. Atomerőmű Zrt. műszaki igazgatója. Ennek révén a gyakorlati idő hatékonyabban kihasználható, egyúttal a mentori program lehetőség a hallgatók motiválására, hogy jövőjüket a Paks II. Zrt.-nél képzeljék el.

– Társaságunk azért foglalkoztat szakmai gyakorlat keretében fiatalokat, mert így olyan munkatársakra tehetünk szert a későbbiekben, akik a beruházás elejétől ismerik majd az atomerőművet, erős elkötelezettséggel bírnak az atomenergia és a Paks II. projekt iránt, illetve rajtuk keresztül szélesebb körben ismertebbé, elfogadottabbá válhat a projekt – vázolta a műszaki igazgató. Hozzátette: a cég számára jelentős munkaerőforrást is jelentenek azok a hallgatók, akik megfelelő elméleti ismerettel és motivációval rendelkeznek. A fiatalok előtt pedig megnyílik egy életpályamodell, hosszú távú, kiszámítható lehetőséget ismerhetnek meg.

Peták Franciska, aki szakmai gyakorlatos hallgatóból lett a Paks II. Zrt. munkatársa, és Debreceni Szabolcs, aki a társaságnál töltötte nyári gyakorlatát. Fotó: Paks II. Zrt.
Peták Franciska, aki szakmai gyakorlatos hallgatóból lett a Paks II. Zrt. munkatársa, és Debreceni Szabolcs, aki a társaságnál töltötte nyári gyakorlatát. Fotó: Paks II. Zrt.

– Hasznos és tartalmas volt a gyakorlat, és úgy ítéltem meg, hogy ez a cég izgalmas feladatokat és hosszú távú perspektívát kínál – fogalmazott Peták Franciska Fiona, aki szakmai gyakorlatos hallgatóként került kapcsolatba a Paks II. Zrt.-vel, ma pedig már a nukleáris osztály reaktorfizikus munkatársa.

A Paks II. Zrt. – mint Kovács Gábor kiemelte – elsősorban műszaki területen (azaz a villamos, az építészeti és telephely-vizsgálati, a nukleáris, a primerköri gépészeti, illetve a konvencionális gépészeti osztályokon) fogad szakmai gyakorlatos hallgatókat, de lehetőség van a támogató területeken (például a humánerőforrás-gazdálkodási, a médiakapcsolatok és az informatikai osztályokon) is szakmai gyakorlat eltöltésére. Legtöbben a Budapesti Műszaki Egyetemről, illetve az Óbudai Egyetemről érkeznek, és jellemzően nyáron végzik gyakorlatukat a Paks II. Zrt.-nél, de ettől eltérő időpontban is lehet jelentkezni.

A jelentkezőknek a különböző szakterületekről irányt mutat a cég szervezeti felépítése, amely megtalálható a paks2.hu oldalon. További információ a programról a www.paks2.hu oldalon található, jelentkezni ugyanitt lehet önéletrajz feltöltésével a honlap karrieroldalán.

(X)