Dr. Bodnár Imre: stabilabb, kiegyensúlyozottabb lesz az ellátás

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök archív
Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök archív

Ahogy arról korábban beszámoltunk, úgy döntött rendkívüli ülésen a képviselő-testület, hogy megszünteti az V. számú gyermekorvosi körzetet az önkormányzat, és felosztják az oda tartozó pacientúrát a megmaradó négy között. A döntés kapcsán dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója tájékoztatott a háttérről.

Dr. Bodnár Imre az előzményekről elmondta: az I. számú házi gyermekorvosi körzetet ellátó dr. Egry Tibor 2018 májusában elhunyt. Az V. sz. körzetet ellátó dr. Angyalosi Zsuzsanna július végéig vállalta a helyettesítést, mert augusztus elsejével nyugállományba vonult. Mivel nem talált utódot, visszaadta praxisát az önkormányzatnak. A Paksi Gyógyászati Központhoz delegálták a helyzet megoldását, ami komoly szervezési feladatot rótt az intézményre. Idén január végén a következő volt az állás: az I. számú körzetben állandó helyettesként dr. Vadász Ágnes dolgozott, az V. sz. körzetben a helyettesítést a másik három paksi gyermekorvosi körzetet ellátó dr. Bátai Mária, dr. Mészáros Zsuzsanna és dr. Tajdina Julianna végezte. Időközben kedvező feltételeket tudtak teremteni óradíjak tekintetében, és találtak helyettesítő orvosokat a dunaföldvári dr. Jancsó Erzsébet és a szekszárdi dr. Gujás Erika személyében, heti egy napon pedig továbbra is az említett három paksi orvos helyettesített a két megüresedett praxisban, akik emellett vitték a saját körzetüket is, és egymást is helyettesítették. Ez a felállás június végéig tartott: dr. Jancsó Erzsébet és dr. Gujás Erika addig tudták vállalni a helyettesítést. Idén tavasz végén sikerült az I. számú körzetbe tartós helyettesítésre orvost találni dr. Győri Gábor személyében, az V. sz. körzetben viszont továbbra sem volt stabilitás. Mindeközben folyamatosan hirdette a Paksi Gyógyászati Központ a gyermekorvosi állásokat szakmai lapokban, kormányzati portálon, internetes felületeken, illetve szakmai kapcsolataikat is latba vetve igyekeztek gyermekorvosokat hozni Paksra „főállásba”, de nem jártak sikerrel.

– A kialakult helyzet igen megterhelő volt az orvosoknak, illetve megnehezítette a családok dolgát is. Megnyugtató megoldásként kezdeményeztük az V. számú körzet megszüntetését, és felosztását a másik négy között. Ehhez szakmai indoklást kellett írnunk, az önkormányzatnak pedig hivatalból elindítani a megszüntetési folyamatot, amit három országos szervezetnek is jóvá kellett hagynia, csak ezután lehetett testületi döntést hozni – mondta dr. Bodnár Imre, hozzátéve, hogy relatíve alacsony kártyaszámról van szó (kb. 500), aminek négyfelé osztása az arányosság elve alapján történik. – Ez nem jelent komoly többletmunkát a gyermekorvosoknak, mindannyian jóvá is hagyták. A mostani döntéssel stabilabb, kiegyensúlyozottabb lesz az ellátás – húzta alá dr. Bodnár Imre.

– Annak, hogy nem az I. számú, hanem az V. számú gyermekorvosi körzetet szüntetjük meg, praktikus oka van, ellenkező esetben ugyanis az összes körzetet át kellett volna nevezni, új engedélyeket kérni – mondta a főigazgató. Arról is tájékoztatott, hogy az adott körzethez tartozókat köteles fogadni az ott ellátó orvos, ugyanakkor a pácienseknek joguk van másik szakembert választani, ám ez csak akkor lehetséges, ha a felkért doktor vállalja.

Kiemelte, országos probléma az orvoshiány, a felnőttháziorvosok és házi gyermekorvosok tekintetében több mint 400 praxis üres, ennek körülbelül egyharmada utóbbi. Tolna megyében 30 alapellátó praxis üres, aminek szintén egyharmada gyermekorvosi.

Dr. Bodnár Imre kérdésünkre válaszolva arról is tájékoztatott, hogy gyermekorvos nem helyettesíthető más irányú szakvizsgával rendelkező szakemberrel, illetve nem elég a hatéves orvostudományi egyetem elvégzése sem az alap-, sem a szakellátásban, további minimum 4-5 év a szakvizsga megszerzése. Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy a tervezett önkormányzati ösztöndíjprogramot alaposan át kell gondolni. A fiatal pályakezdő orvosok itthon tartását célzó állami ösztöndíjak esetében havi nettó százezer forint a támogatás mértéke, amit a szakképesítés megszerzéséig kapnak, tehát ha a paksi önkormányzat igazán hatékony ösztöndíjprogramot szeretne létrehozni, ennél többet kell ajánlania. Vonzó lehet továbbá a megfelelő színvonalú szolgálati lakás, és szükséges egyéb lehetőségekben is gondolkodni – fejtegette. – Addig pedig versenyeznünk kell az orvosokért a szabadpiacon, ami azért is nehéz, mert a szakorvosok döntően megyei kórházakban, klinikákon képződnek, ahonnan pedig nehezen mozdulnak ki egy kisvárosba, még akkor is, ha vonzó ajánlatot kapnak.