Időkapszulát találtak a paksi református templom felújítása közben

A vártnál lassabban, de jól halad a paksi református templom felújítása. A munkálatok közben meglepetés is érte a gyülekezetet. Tavasszal még abban reménykedett a gyülekezet, hogy a templomfelújítás miatt őszig kell máshol találkozniuk vasárnaponként, de jelenleg úgy tűnik, hogy csak december elején, az adventi időszakban tudják ismét birtokba venni a templomot, mivel nagyobb a munka, mint gondolták.

– A festés nagy része elkészült, ahogyan az aljzat első két rétege is, erre jön még a szigetelőanyag, új betonréteg és járólap. Ezt követően pakoljuk be a padokat – tájékoztatott Lenkey István, a Paksi Református Egyházközség lelkésze. Beépítették az új ablakokat is, arra már csak a takaróléceket kell felszerelni. A plafonon lévő lyuk belülről nem látszódik már, de felülről még pótolni kell a foltozást. A felújítás végére a padláson is visszaállítják a járófelületet. – Látványos eredménye van az utóbbi időben végzett munkának, ugyanakkor még mindig sok van hátra – tette hozzá a lelkész. Több munkafázist kizárólag vállalkozók végeznek, de a takarékos gazdálkodás érdekében nagyon sok feladatot a gyülekezet tagjai oldanak meg.

A templom külső felújításakor a kupolából kiemelkedő csillagban üzenetet találtak az elődöktől, ezért reménykedtek abban, hogy a mostani felújításkor is lesz hasonló meglepetés. Nem csalódtak, a szószékkoronában egy időkapszulát találtak.

– Az 1951-es nagy templomfelújítás idejéből maradt fent az időkapszula. Előkerült belőle többek között két korabeli református újság, vöröscsillagos és egyéb, a korszakra jellemző bélyegek, pénzérmék, köztük egy lyukas kétfilléres, valamint a felújítás körülményeit leíró dokumentumok és egy fénykép az akkori lelkészről és a presbiterekről – tájékoztatott Lenkey István, akitől azt is megtudtuk, hogy mindezt egy ágyútöltény hüvelyébe helyezték el.

Lenkey István református lelkész az időkapszulával. Fotó: TelePaks
Lenkey István református lelkész az időkapszulával. Fotó: TelePaks

A mostani felújítás fedezetének kilencven százaléka a gyülekezet rendelkezésére áll, néhány millió forint hiányzik még. – Bízunk abban, hogy a gyülekezet is tud még adakozni, de ha más is szeretne, azt is örömmel fogadjuk – összegzett Lenkey István.