Paks adott otthont idén a megyenapnak

– A megye örök, és összefogással bízhatunk a jövőben – emelte ki beszédében Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke a megyenapi ünnepi közgyűlésen, melyet idén Pakson tartottak. Mint mondta, a megye egyik szimbolikus helyszíne adott otthont a rendezvénynek, ahol fontos beruházás zajlik. Azt is hangsúlyozta, hogy Tolna megye tele van értékekkel, természeti kincsekkel, szép tájakkal, dolgos emberekkel. A mezőgazdaság és az ipar terén pedig egyre jobb eredményeket mutat fel. Kitért arra is, hogy vannak még lehetőségek, területek, amelyeken újítani kell, és azon dolgoznak, hogy ez megvalósuljon. Kiemelte, jelenleg is azon dolgoznak, hogy a Tolna megyében lévő értékek száma növekedjen, a megyében élők komfortérzete pedig tovább javuljon.

Fehérvári Tamás elnök után Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter köszöntötte a megjelent polgármestereket, megyei elöljárókat, hivatali és intézményi vezetőket a Duna Hotelben tartott rendezvényen. A miniszter azt mondta, örül, hogy ilyen sokan vannak jelen ezen a kiemelkedő eseményen, hiszen ez is jelzi, hogy mennyire fontos az identitás megőrzése, amely megkopik, ha nem teszünk érte. A miniszter arról is beszélt, hogy az atomerőmű-bővítés egyaránt szolgálja a jövő energiaellátásának biztosítását, ennek környezetbarát megoldását, illetve a gazdaságélénkítést. Ebben az egész térségre számítanak, és a cél minél több magyar vállalkozás bevonása. Hozzátette: Paks II. nemcsak a megye, hanem az egész ország versenyképességének a kulcsa.

– Immár háromszázhúsz éve annak, hogy I. Lipót király Tolna vármegyének adományozta a máig használt címert és a pecséthasználati jogot – a történelmi múltat Szabó Péter idézte fel köszöntőjében a megyenapon. Paks polgármestere szerint Tolna megye ma is nagyon erős, köszönhetően a helyi értékeknek és erőforrásoknak. Hozzáfűzte: a települések hosszú távú fejlődése csak összefogással és együttműködéssel lehetséges.

Hagyomány, hogy a Tolna Megyei Önkormányzat kitüntetéseket ad át a megyenapi közgyűlésen a térséget gyarapító embereknek. A Tolna Megye Közbiztonságáért elismerést Sarkadi Ferenc tűzoltó ezredes, a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője kapta. A Tolna Megye Közszolgálatáért díjjal Czink Juditot, a tamási Városi Művelődési Központ igazgatóját és Havasi Bélát, a bonyhádi közös önkormányzati hivatal műszaki osztályának oszlopos tagját ismerték el. Djokics Zseljko, az Atomerőmű KSC Szekszárd vezetőedzője a Sipos Márton-díjat, Sümegi József, a bátaszéki II. Géza Gimnázium igazgatója a Babits Mihály-díjat, Rottenbacher Ádám, a szekszárdi Szociális Központ vezetője a Bezerédj István-díjat, Bölcsföldi Árpád, a Bonycom NKft. nyugalmazott ügyvezetője a Beszédes József-díjat, dr. Say István, a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Irodájának címzetes igazgatója, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság vezetője pedig a Tolna megyéért díjat vehette át.

Elismeréseket adtak át a megyenapi ünnepi közgyűlésen. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Elismeréseket adtak át a megyenapi ünnepi közgyűlésen. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A megyenapi program délután a Táncsics parkban folytatódott. Fellépett a Medinai Tamburazenekar, a Paksi Szarkaláb Néptánc Egyesület, a Paksi Bourdonosok, a Tehetség Táncműhely, a Money for nothing zenekar, valamint a The Houdinis zenekar. A színpadi műsor mellett mindenki találhatott egyéb kedvére való elfoglaltságot is, lehetett mézeskalácsot díszíteni, agyagozni és korongozni, de volt állatsimogató, népi játszótér és kerékpáros akadálypálya is.

A megyenap délutánján kulturális program zajlott a Táncsics parkban. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
A megyenap délutánján kulturális program zajlott a Táncsics parkban. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök