Idén nyáron is népszerű volt az utazókiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. gurulókiállítása. Az atomenergiát és a Paks II. projektet bemutató interaktív tájékoztatókamionra két hónap alatt csaknem 20 ezer látogató volt kíváncsi. A nyolcállomásos fesztiválkörút első állomása Sopron, az utolsó Szeged volt.

Paks II. interaktív tárlata az EFOTT-on is népszerű volt. Fotó: Paks II. Zrt.
Paks II. interaktív tárlata az EFOTT-on is népszerű volt. Fotó: Paks II. Zrt.

Ismét nagy sikere volt a Paks II. interaktív kiállításának, amely nyolc zenei és kulturális fesztiválon járt idén nyáron. Az utazókiállítás a nyár utolsó két hónapja alatt csaknem húszezer látogatót fogadott. A fesztiválkörút Sopronban, a VOLT Fesztiválon kezdődött, majd az interaktív kamion járt Zamárdiban a Balaton Soundon, a velencei EFOTT-on, Debrecenben a Campus Fesztiválon, a mezőtúri East Festen, a budapesti Sziget Fesztiválon és a Debreceni Virágkarneválon. A nyár utolsó állomása a Szegedi Ifjúsági Napok volt. A gurulókiállítás a legtöbb érdeklődőt idén a Szigeten fogadta, ahol 3449 vendég tekintette meg, a nyári napi csúcsot pedig a VOLT-on hozta a kamion 771 érdeklődővel. A magas látogatószám mellett fontos visszajelzés volt az a kérdőív is, amelyen a kiállítás vendégei összegezhették véleményüket. A válaszadók elsöprő többsége – több mint 90 százalék – nyilatkozott úgy, hogy új információt kapott a kiállítás megtekintése során és ajánlaná mások figyelmébe.
A Paks II. Zrt. mobilkiállítása a legfontosabb információkat „viszi házhoz” az atomenergia biztonságos és klímabarát felhasználásáról, a Paksi Atomerőmű hazai energiatermelésben betöltött kiemelt szerepéről, illetve a két új paksi blokk létesítéséről korszerű, interaktív tálalásban. Azok, akik megfordulnak a kamionban, betekintést nyerhetnek a Paks II. projekt eddigi eredményeibe, tájékozódhatnak a beruházás jelentőségéről, társadalmi, gazdasági és környezeti hatásairól. A vendégek fotókat láthatnak a projekt eddigi mérföldköveiről, eseményeiről, kisfilmek révén megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust. A kiállítás egyik különlegessége egy kiterjesztettvalóság-alkalmazás, amely révén a vendégek a kihelyezett táblagépek vagy saját okostelefon használatával virtuálisan körüljárhatják két, a Paksra tervezetthez hasonló, VVER-1200-as blokkot. A fesztiválokon ez is óriási népszerűségnek örvendett, csakúgy, mint az az új interaktív tábla, amelyen játékos formában lehet ismerkedni a Paks II. projekttel.

A kamionon interaktív eszközök várják a látogatókat. Fotó: Paks II. Zrt.
A kamionon interaktív eszközök várják a látogatókat. Fotó: Paks II. Zrt.

Nyár végéig mindösszesen már mintegy 35 ezren voltak kíváncsiak a gurulókiállításra, amely a fesztiválszezont követően továbbjárja az országot. A jármű az ország 5000 főnél nagyobb lélekszámú településeit keresi fel, illetve októberben ott lesz a Hungexpón, az Automotive kiállításon és – immár hagyományos résztvevőként – a Csabai Kolbászfesztiválon is.

(X)