Új autópálya-lejárat épül Paksnál

Az M6-os autópálya Paksnál. Fotó: Babai István
Az M6-os autópálya Paksnál. Fotó: Babai István

Új autópálya-lejárat épül Paksnál az M6-oson. A fejlesztés, amelynek része a 6-os számú főút egy szakaszának négysávosítása is, az atomerőmű kapacitásfenntartásához kapcsolódik. A magyarepitok.hu oldalon olvasható, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közbeszerzés útján keres tervezőt a projekthez.

A beruházó ajánlati felhívásában három részprojektet nevesít. Egyrészt Paks térségében az M6-os autópálya és a 6-os főút között megépül egy összekötő út, másrészt négysávosítják a 6-os főutat északi irányból az atomerőmű déli bejárójáig, emellett egy meglévő nyomvonalon fejlesztenek egy feltáróutat, amely a Biritóra vezető 6233-as közutat és a 6-os főutat köti össze. A tájékoztató adatai szerint az M6-os és a 6-os között új nyomvonalon építik meg a 3 kilométer hosszú, kétszer egysávos 6237-es közutat. A 6-os főút négysávosítását körülbelül 3,5 km hosszú szakaszon kell megtervezni, beleértve a becsatlakozó utak csomópontjait és egy körforgalom tervezését.

Az ajánlattevő feladata az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése.

A beruházás – mint írják – a paksi atomerőmű bővítését készíti elő. A portál arra is emlékeztet, hogy a Paks II. projektben az első épületek kivitelezését a KÉSZ Zrt. júniusban kezdte el. Ebben a projektben több mint 80 kiszolgálóépület, valamint irodaházak, szerelőcsarnokok és raktárak is épülnek.