Atomenergia az áramtermelésen túl

Fotó: oecd-nea.org

A nukleáris technika felhasználásának sokszínűségére világítottak rá a Nukleáris Világszövetség Londonban tartott konferenciáján. – Minden nukleáris technológia az életminőséget hivatott növelni, akár az áramtermelésről, akár a gyógyászatban vagy a mezőgazdaságban betöltött szerepéről van szó – összegezte a Magyar Nemzet cikke. A találkozón – mint írják – William Magwood, az OECD Atomenergia-ügynökségének (NEA) vezérigazgatója azt hangsúlyozta: a hasznosítás sokszínűsége miatt igen erős munkahelyteremtő hatása van az iparágnak, ám a vonzerő megteremtéséhez a valós tények és adatok kommunikálása elengedhetetlen. Ez nemcsak az esetleges problémákról közvetített információkat takarja, hanem annak ismertetését is, milyen lehetőségeket rejt a nukleáris tudomány, az iparágban végbemenő innováció – jelezték a szakértők.

Fontos terület az egészségügy: évente harmincmilliónál is több gyógyászati beavatkozást hajtanak végre világszerte radioaktív izotópok segítségével. Ezek túlnyomó többsége a diagnosztikát érinti, de a daganatos megbetegedések gyógyításában is használják a sugárzást.

Az előadók kitértek a nukleáris technológia mezőgazdaságban betöltött szerepére és természetesen az energiatermelésre. A nukleáris technológiának jelentős szerepe van a szén-dioxid-kibocsátás nélküli áramtermelésben. A Massachusetts Institute of Technology szerint az atomenergia áramtermelésben betöltött részarányának növelése jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy olcsóbb legyen átállni a szénmentes termelési módokról a környezetet és a légkört kímélőkre – írja a Magyar Nemzet.

Noha magas dózisban valóban káros az élő szervezetre, a sugárzáshoz bizonyos értelemben túlzott félelem társul. Egy Londonban elhangzott példa szerint az emberi csontok olyan mértékű sugárzást bocsátanak ki, hogy valaki mellett aludni tízszer akkora dózist jelent, mint egy atomerőmű mellett élni. A szakemberek emlékeztettek rá, hogy a háttérsugárzás természetes velejárója a földi életnek, és nincs különbség e között és a mesterséges forrásból származó között.