Együttműködik Gerjen és Asztravec

Fotó: Forrás: Gerjen Facebook oldala
Fotó: Gerjen Facebook oldala

Új, az atomerőmű-építéshez társuló térségfejlesztésben például szolgáló partnerre talált Gerjen. – Az épülő fehérorosz atomerőmű székhely települése, Asztravec városa kiváló lehetőséget kínál abban, hogy az egyes döntések, lépések, fejlesztések hatását megismerjük – mondta Romhányi Károly, Gerjen polgármestere annak kapcsán, hogy együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá.

Romhányi Károly lapunknak elmondta, hogy Volgodonszkban egy atomvárosok vezetőinek részvételével zajló találkozón tartott előadást a település fejlesztésére vonatkozó terveikről. Ennek nyomán született ismeretség Asztravec polgármesterével. Mostanáig levélváltás útján adták át egymásnak tapasztalataikat, végül – miután mindketten úgy ítélték meg, hogy profitálhatnak a tapasztalatcseréből – úgy határoztak, az együttműködésnek szervezett kereteket adnak.

Gerjen polgármestere szerint ha nem is teljesen azonos léptékű településekről van szó, a nagyságrendek hasonlóak: Asztravecnek ötezer lakosa volt az erőműépítés előtt, Gerjenben pedig ezerkétszázan élnek. Lényeges különbség, hogy csak Asztravec városa érintett a belorusz atomprojektben, míg Magyarországon kifejezett cél, hogy ne csak a telephelyet biztosító Paks városa kapjon és vállaljon szerepet a munkaerő elhelyezésében, ellátásában – vázolta Romhányi Károly. Gerjen – mint kiemelte – igyekszik minden tapasztalatot, információt összegyűjteni annak érdekében, hogy eredményesen megtalálják a térségfejlesztésnek azt a szeletét, ami a község és az ott élők javára válik. – Asztravec, tekintve, hogy néhány lépéssel előttünk járnak, segít abban, hogy megnézzük, lássuk azokat a hatásokat, eredményeket, amelyeket most még csak feltételezünk, sejtünk – részletezte Gerjen polgármestere.

Romhányi Károly és Asztravec polgármestere, Igor Saludjin Grodnóban, egy térségfejlesztési fórum keretében írták alá a két település közötti gazdasági és kulturális együttműködési szándéknyilatkozatot, ami keretet ad az együttműködéshez, és a felek szándéka szerint egy testvérvárosi kapcsolat alapjául szolgál. Az első konkrét lépés cserediákprogram lehet, a továbbiakban pedig településvezetők találkozhatnak, és cserélhetik ki tapasztalataikat.

– Az asztraveci tapasztalatok a Paks II. beruházásra való felkészülés során rendkívül hasznosak, és azokat Gerjen kész megosztani a térség többi településével – értékelte a megállapodást a fehérorosz sajtónak Romhányi Károly. Igor Saludjin szintén arról beszélt, hogy a térségfejlesztés magyarországi tapasztalatai hasznosak Asztravec számára, és készek átvenni a jó gyakorlatokat.
Romhányi Károly az asztraveci polgármester kalauzolásával megnézte a ma 12.500 fős város intézményeit – a most elkészült regionális kórházat, a rekreációs központot, egy frissen átadott gyermekművészeti központot, egy műfüves labdarúgó pályát, az épülő uszodát és sportcsarnokot –, valamint három új lakónegyedet.