Paks testvérvárosi kapcsolatait értékelte Barnabás István alpolgármester

Barnabás István, Paks alpolgármestere. Fotó: TelePaks
Barnabás István, Paks alpolgármestere. Fotó: TelePaks

– Galánta, Visk, Kézdivásárhely, Reichertshofen, Loviisa és Novovoronyezs közül idén az első négy településsel működött megfelelően a testvérvárosi kapcsolat – mondta Barnabás István, Paks alpolgármestere a nemzetközi kapcsolatokat, az ezen a területen ebben az évben történteket értékelő sajtótájékoztatón.

– A négy településről négy alkalommal érkezett hivatalos delegáció Paksra, ezeket viszonoztuk, illetve megújítottuk Reichertshofennel a 20 éves, Kézdivásárhellyel pedig a 15 éves testvérvárosi kapcsolatot ünnepélyes keretek között, mindkét esetben Pakson történt az aláírás. Emellett egy félhivatalos utunk is volt Kézdivásárhelyre a Város hete programon lezajlott nyereményjáték nyerteseivel – értékelt Barnabás István.

Arról is beszámolt, hogy Novovoronyezszsel lanyhult az elmúlt egy-két évben a kapcsolat, de szeptember elején lezajlott náluk az önkormányzati választás, és az új vezetés már jelezte, hogy szeretnének intenzívebb partnerséget. Novovoronyezs jóvoltából tízfős középiskolás diákcsoport tartózkodik Pakson két kísérővel október 9. és 20. között, vendéglátóik a helyi gimnáziumok, illetve a paksi önkormányzat segíti a látogatás megszervezését. Még ebben az évben megtörténik a viszont látogatás Oroszországba, szintén tízfős diákcsoporttal. – Loviisaval volt egy cserelátogatás, ám idén nem történt semmi, ami nem rajtunk múlt. Ezt a kapcsolatot jövőre rendezni kell – tette hozzá az alpolgármester.

– A paksi labdarúgó-stadionban szétszedett mobillelátóból 420 széknyit szívesen fogadna Visk, amint az ottani hatóságok engedélyezik, megtörténik az adományozás. Egy másik projekt a viski református templom orgonájának felújítása, amire a Gastroblues fesztivál bevételeiből is kaptak felajánlást. A felújított orgona átadását október 20-án tartják ünnepélyes keretek között, amire meghívás érkezett Paksra. Reichertshofenben december közepén az adventi vásár keretében lesz egy fotókiállítás Paksról készült képekből, illetve zajlik az egyeztetés egy paksi festőművész kiállításáról – tájékoztatott Barnabás István.

Megjegyezte, hogy a hivatalos kapcsolattartáson túl intézményi, lakossági szintű találkozások is zajlottak, a teljesség igénye nélkül: több határon túli településről jöttek középiskolások az olvasótáborba Cseresznyésbe, kézdivásárhelyi gyerekek üdültek Sóstón, illetve velük és Reichertshofennel évekre visszanyúlóan működik diákcsereprogram, de például jártak paksi rendőrök Kézdivásárhelyen, és mennek oda paksi dzsúdósok versenyezni, Galántáról pedig négyfős csapat vett részt az Atomfutáson.