A tiszta energia mintegy fele atomerőművekből származik Európában

Fotó: Paks II. Zrt. honlapja
Fotó: Paks II. Zrt. honlapja

Az atomerőművek állítják elő a legtöbb tiszta áramot az Európai Unióban – derül ki a European Network of Transmission System Operators for Electricity (ENTSOE) által közzétett statisztikából. Az európai villamosenergia-átviteli rendszerirányítókat összefogó hálózat 2018-as adatsorait elemezve látható: az EU-ban megtermelt karbonmentes villamos energia 45%-át atomerőművek termelték, olvasható a Paks II. Zrt. honlapján.

Az adatokból az is kiderül, hogy az Európai Unióban mintegy 70%-kal több villamos energiát állítanak elő atomenergia segítségével, mint amennyit a szél- és naperőművek termelnek együttvéve. Ennek oka, hogy míg az időjárásfüggő megújulók átlagos kihasználtsága 15-25% között mozog, addig az atomerőműveké 90% körüli, mivel a hét minden napján, 24 órában képesek termelni. Az ENTSOE 2018-as statisztikáiból az is kiderül, hogy teljes villamosenergia-fogyasztás 25,7%-át atomerőművekben előállított áram fedezte Európában.

Magyarországon a paksi atomerőmű biztosította a hazai villamosenergia-termelés felét. A Pakson termelt tiszta áram és a magyarországi megújulók révén a hazai villamosenergia-termelés kétharmada karbonmentes.

A klímaváltozás megállításáért folytatott küzdelemben az atomerőműveket nem lehet nélkülözni, mert általuk úgy nyerünk villamos energiát, hogy közben nem kerül a levegőbe éghajlatváltozást okozó gáz, jellemzően szén-dioxid. Az atomenergia környezetvédelmi szempontból fenntartható, a klímaváltozás kihívásaira választ nyújtó, biztonságos áramtermelő, áll a hírben.