Nemzetközi fórumot és kiállítást szervez a Roszatom Pécsen

A fenntartható fejlődés, a globális klímavédelmi célok elérése és a nukleáris energia ebben vállalt szerepe lesz a témája annak a pécsi konferenciának, amelyet a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern társadalmi tanácsa szervez november 6-7-én. A nemzetközi társadalmi fórumon, amelyhez kiállítás is társul, a fenntartható fejlődés kérdéseit vitatják meg, valamint azt, hogyan járul hozzá az atomenergia és a többi, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás a globális klímavédelmi célok teljesüléséhez.

A gyorsan növekvő energiafogyasztás és a globális éghajlatváltozás miatt az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások szerepét nem lehet alábecsülni. Az atomenergia a fosszilis energiaforrásokat használó erőművekkel ellentétben úgy termelnek villamos energiát, hogy közben nem kerülnek üvegházhatást okozó gázok a légkörbe – idézi az MTI a Roszatom közleményét. Mint írják, a modern technológiának, a magasan képzett személyzetnek, valamint a szigorú biztonsági előírások betartásának köszönhető az atomerőművek nagyfokú biztonsága és megbízhatósága azok teljes életciklusa során, az építéstől az atomerőművek leszereléséig.

A fórumon az atomenergia-ipar meghívott szakemberei, kormányzati szereplők, környezetvédelmi szakemberek, illetve egyéb magyar és külföldi szakmai szervezetek képviselői vesznek részt. A közlemény szerint a rendezvényen megvitatják a nukleáris energia szerepét a fenntartható fejlődésben, az atomtechnológia biztonságos fejlesztésének kérdéseit, valamint mindezek közérthető kommunikációjának jelentőségét.

A paksi atomerőmű. Fotó: Paksi Hírnök archív
A paksi atomerőmű. Fotó: Paksi Hírnök archív illusztráció